Već imamo fotografiju godine 2022: Ceo svet u suzama FOTO

Svet 22. jan. 202213:18 > 13:34
Podeli:
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Slika malog Mustafe i njegovog oca Munzira El Nezela, na kojoj obojica imaju široke osmehe na licu “preti” da postane fotografija 2022. godine.

Mustafa i njegov sin već su bili akteri nagrađivane fotografije pod nazivom “Teškoća života” koju je napravio tusrki fotograf Mehmet Aslan dobia je nagradu u Sijeni prošle godine.

Pročitajte još:

Na fotografiji je El Nezel, koji je ostao bez noge u bombaškom napadu u Siriji, držao u naručju u svog sina, rođenog bez udova.

Nova fotografija nastala je prilikom njihovog sletanja u Italiju. Njihov dolazak je organizovali su čelnici pomenutog festivala.

„Dolazimo, hvala vam. Volim Italiju“, rekao je šestogodišnji Mustafa, široko se osmehujući, u video poruci snimljenoj pre nego što su on i njegova porodica- El Nezel, dečakova majka i dve sestre koje imaju jednu i četiri godine — ušli u avion u Ankari, u kojoj žive od kada su izbegli iz Sirije.

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Njihova prošlogodišnja emotivna fotografija dospela je na naslovne strane časpoisa u Italiji, a podeljena je više miliona puta na društvenim mrežama. To je podstaklo organizatore festivala da započnu prikupljanje sredstava za lečenje oca i sina.

Organizatori festivala kontaktirali su diplomate, bolnice, rehabilitacione centre i katoličku biskupiju u Sijeni kako bi ugostili sirijsku porodicu, i kako bi Mustafa i njegov otac konačno dobili proteze koje će im omogućiti da normalno hodaju, piše Indija Ekspres.

Sirijska porodica bila je presrećna kada je saznala da će dobiti italijanske vize. El Nezel je rekao kako je Mustafa kada su mu rekli napravio salto i rekao mu da ga voli.

Mustafa je rođen sa urođenim poremećajem koji je nastao zbog lekova koje je njegova majka morala da uzima dok je bila trudna sa njim, nakon što joj je pozlilo od nervnog gasa koji je ispušten tokom rata u Siriji. Biće mu potrebno dugotrajno lečenje da bi mogao da hoda ili živi samostalno.

Stručnjaci za protetiku u Italiji sastaće se sa Mustafom i njegovim ocem u narednim nedeljama kako bi dizajnirali nove veštačke udove.

“El Nezelov tretman će verovatno biti lakši jer je on odrastao. Rad sa šestogodišnjakom biće izazovniji”, kažu lekari i inženjeri vodećeg italijanskog centra za rehabilitaciju i protetiku.

Dodaju da će mu uspešna terapija i proteza omogućiti da jednog dana vozi automobil i da samosatlno obavlja bilo koji posao.

BONUS VIDEO: Parkur među ruševinama grada žrtve građanskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar