Region više ne bira: Sad svi traže rusku i kinesku vakcinu

Svet 15. feb. 202120:58
Podeli:
MAPA/Slađana Đermanović

Mi smo vakcinaciji pristupili kao zdravstvenom, a ne geopolitičkom pitanju, rekla je u intervjuu CNN-u premijerka Srbije Ana Brnabić objasnivši uspeh Srbije u vakcinaciji stanovništva, ali i činjenicu da građani mogu da "biraju" između "zapadne", ruske i kineske vakcine. Uplašeni sporim i tromim programom imunizacije u EU, gde su odobrene samo Fajzerova i AstraZenekina vakcina, zemlje u regionu zaboravile su politička neslaganja sa Moskvom i Pekingom i brže-bolje pojurile da nabave doze njihovih vakcina.

Pročitajte još:

Mađarska

Mađarska je pre neki dan postala prva zemlja Evropske unije koja koristi rusku vakcinu Sputnjik Ve protiv koronavirusa.

„Danas počinjemo da koristimo vakcinu Sputnjik Ve na punktovima za vakcinaciju“, rekla je u petak Sesilija Miler, glavna zdravstvena inspektorka i članica kriznog štaba.

Mađarska je i prva članica EU koja je potpisala ugovor sa kineskom laboratorijom Sinofarm i naručila od nje oko pet miliona doza vakcine.

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini je nedavno počela vakcinacija protiv koronavirusa, i to ruskom vakcinom. Republika Srpska je osigurala 2.500 doza vakcina. Za razliku od Republike Srpske, vakcinacija u Federaciji BiH nije ni krenula jer je vlastima bila „sumnjiva“ nabavka Sputnjika Ve pa su sve nade položili u globalnu inicijativu Covax koja bi trebalo uskoro da im isporuči prve doze. Kad, to niko ne zna.

vakcina korona
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Crna Gora

U Crnoj Gori, gde je situacija sa koronavirusom bila alarmantna a vakcinacija još nije počela, mnogi Crnogorci koji imaju i srpsko državljanstvo ili prebivalište, prijavili su se da se vakcinišu u Srbiji.

U međuvremenu, iz ministarstva zdravlja je još početkom meseca najavljeno da će prve vakcine protiv koronavirusa stići u Crnu Goru “narednih nekoliko dana”, međutim, još nema zvanične informacije kada će se to desiti, kao ni kada će početi vakcinacija.

Pritisnut velikim brojem zaraženih, Institut za lekove i medicinska sredstva hitno je odobrio rusku vakcinu, uskoro će izdati i hitno odobrenje za kinesku, a AstraZeneka prolazi proces registracije i trebalo bi da stigne u Crnu Goru putem Kovaks sistema.

Severna Makedonija

U Severnoj Makedoniji kineske vakcine očekuju do kraja februara, a u sredu počinje vakcinacija Fajzerovim vakcinama dobijenim od Srbije, i prve doze dobiće zdravstveni radnici koji rade u kovid centrima.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Slovenija

Hrvatska i Slovenija, dve zemlje članice Evropske unije, za sada ne vakcinišu svoje stanovništvo ruskim i kineskim vakcinama.

Slovenija, gde se stanovništvo vakciniše samo Fajzerovom vakcinom, nedavno je izazvala nemir, najavom da će oni vakcinisani sa dve doze protiv korone i oni koji imaju lekarsku potvrdu da su preboleli koronu moći da uđu u zemlju bez karantina ili negativnog testa.

Momentalno se postavilo pitanje šta je sa onima koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom? Odgovor je u saopštenju slovenačkih vlasti: Ulazak u zemlju na temelju prirodne imunizacije onih koji su preboleli kovid 19 ili su vakcinisani s dve doze, pa su takođe imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država. Za njih uslovi ostaju kao i do sada – PCR test ili karantin.

Hrvatska

Iako se u Hrvatskoj građani vakcinišu Fajzerovom vakcinom, a 8. februara je počela distribucija 25.200 doza vakcina Moderne i AstraZeneke, buru u javnosti podigla je odluka poznate spisateljice Vedrane Rudan koja je odlučila da se vakciniše u Srbiji. I nije bila jedina, više od 4.000 stranih državljana sa prebivalištem u Srbiji prijavilo se preko portala e-Uprave i vakcinisalo.

U međuvremenu, oglasio se i portparol Ruske ambasade u Hrvatskoj Matvej Sidorov koji je rekao da je Moskva spremna da isporuči hrvatskoj doze Sputnjika Ve.

“Sputnjik V je bio na stolu i ruski ambasador je preneo dobre namere. Pričali smo o mogućnostima i detaljima”, rekao je on

Iz sveta i regiona čitajte:

Grčka

U omiljenoj turističkoj destinaciji Srba, Grčkoj, građani se vakcinišu Fajzerovom vakcinom, a premijer Kirijakos Micotakis pozvao je Evropsku uniju da uvede digitalne sertifikate o vakcinaciji kako bi olakšala putovanja unutar bloka i pomogla turističku industriju katastrofalno pogođenu pandemijom koronavirusa.

Lokalni mediji prenose da je Grčka počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji za svoje građane koji prime vakcinu protiv korone, pomoću kojih mogu da se kreću bez restrikcija između regiona, a očekuje se da će iste pogodnosti imati i putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Za sada nije jasno da li se potvrda odnosi na sve vakcine ili samo na Fajzerovu, koja je jedina u upotrebi u Grčkoj, trenutno.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar