Istorijski momenat: Najveći teleskop lansiran u svemir

Svet 25. dec. 202113:24 > 14:12
Podeli:

NASA je konstruisala revolucionarni teleskop Džejms Veb, koji je u 13.20 po našem vremenu lansiran iz Francuske Gvajane, i kako je najavljeno, otvoriće novu fazu svemirskih istraživanja.

Snažni infracrveni teleskop poleteo je u svemir u raketi Ariane 5 koja je lansirana u 13:20 po srednjoevropskom vremenu iz lansirne baze Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Ako sve bude po planu, instrument težak 6350 kg će biti pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu će nakon toga trebati mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja daleke od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Svemirski teleskop Dzejms Veb James Webb
Svemirski teleskop Foto:EPA-EFE/ESA/MANUEL PEDOUSSAUT

Poređenja radi, Vebov prethodnik - svemirski teleskop Habl, kruži oko same Zemlje sa udaljenosti od 340.000 milja. Nazvan po NASA-inom šefu, Veb je oko 100 puta oseljiviji od Habla i očekuje se da će uneti revoluciju u astronomsko razumevanje univerzuma i našeg mesta u njemu.

Veb će uglavnom posmatrati kosmos u infracrvenom spektru omogućavajući mu da gleda kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde, dok je Habl prvenstveno radio na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pogled u prošlost

NASA ističe da bi Veb mogao da da odgovore na dva ključna pitanja - Kako su nastale prve galaksije u svemiru i jesu li svemir učinile prozirnim za svetlost, kao i kako su kasnije galaksije proizvele i raspršile u svemir teže elemente koji su građevni blokovi zvezda, planeta, pa čak i ljudi?

Veb će dobar deo vremena istraživati i planete, posebno neke od hiljadu koje su otkrivene izvan Sunčevog sistema. Moći će da ih prati dok prelaze preko diskova svojih matičnih zvezda. To će mu omogućiti da provede spektralne analize svetla koje je prošlo kroz atmosfere planeta kako bi odredio njihov sadržaj.

Astronomi se nadaju da bi u takvim analizama mogao otkriti molekule koje će biti znak postojanja života ili uslova koji bi mogli da ga podržavati.

U prvoj godini rada proučavaće neke od najpoznatijih egzoplaneta, uključujući sedam njih veličine Zemlje koji kruže oko zvezde TRAPPIST-1.

BONUS VIDEO Najmoćniji teleskop leti u svemir - šta da očekujemo?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar