Univerzitet SAD plaća odštetu zbog seksualnog zlostavljanja

Svet 26. mar. 202100:43
Podeli:
Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Univerzitet Južne Kalifornije je pristao da isplati više od 1,1 milijardu dolara bivšim pacijentkinjama koje je seksualno zlostavljao ginekolog Džordž Tindal na kampusu. To je najveća isplata na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje u istoriji visokog školstva u SAD.

POGLEDAJTE JOŠ:

Visina iznosa je saopštena u Višem sudu u Los Anđelesu, nakon što su advokati više od 700 žena koje su tužile univerzitet izjavili da su one prihvatile odštetnu sumu od 852 miliona dolara.

USC je prethodno pristao da isplati bivšim studentkinjama sumu od 215 miliona dolara u slučaju koji je pred federalnim sudom dobio epilog 2018. godine.

Tindal, jedini ginekolog sa punim radnim vremenom u studentskoj zdravstvenoj klinici od 1989. do 2016. godine optužen je za zlostavljanje generacije žena iz SAD. Nakon što je Tajms razotkrio njegovu problematičnu istoriju na univerzitetu pre tri godine, 74-godišnjaku je oduzeta lekarska licenca i uhapšen je.

Izjasnio se da nije kriv za desetine optužbi za seksualni napad i čeka suđenje.

Tek nakon što je medicinska sestra Sindi Gilbert prijavila Tindalovo ponašanje u kriznom centru za silovanje u kampusu 2016. godine, USC ga je suspendovao i pokrenuo internu istragu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar