Ukrajina uzvraća Rusiji – proteran ruski viši diplomata

Svet 17. apr. 202118:40
Podeli:
Ukrajinska ambasada u Moskvi
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da jedan viši ruski diplomata mora da napusti zemlju u naredna 72 sata kao odgovor na incident sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu. Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina.

Pored toga, ukrajinski spoljnopolitički resor izražava snažan protest zbog privođenja ukrajinskog konzula i u potpunosti odbacuje sve navedene optužbe.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

Sosonjuk je zadržan na nekoliko časova, nakon čega se vratio u ukrajinsko diplomatsko predstavništvo.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar