Trampove pristalice sad u problemu zbog upada u Kongres SAD

Svet 08. jan. 202121:14 > 09. jan. 2021 10:01
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Član državne skupštine Zapadne Virdžinije i čovek koji je upao u kancelariju predsedavajuće Predstavničkog doma i fotografisao se dok sedi za njenim stolom među pristalicama je predsednika Donalda Trampa suočenim sa federalnim optužnicama posle opsade Kongresa, saopštili su federalni tužioci.

Tužilac Ken Kol rekao je da će protiv člana državne skupštine Zapadne Virdžinije Dereka Evansa biti podignuta optužnica nakon što je „sebe snimao za vreme upada u Kongres“.

Kol je takođe naveo da će biti optužen i Ričard Barnet iz Arkanzasa zbog upada u kancelariju Nensi Pelosi „gde je ostavio poruku i odneo njenu poštu“.

Barnet je zajedno s ruljom koja podržava Donalda Trampa upao u zgradu Kongresa i u kancelariju predsednice Kongresa Nanci Pelosi.

Hapšenje Barneta rezultat je potrage FBI i policije koji su juče pozvali javnost da im pomognu u identifikaciji huligana. Snimci na kojima se prikazuju neredi i nasilje u zgradi Kongresa i okolini u Vašingtonu, 6. januara i spisak najtraženijih lica već se širi društvenim mrežama.

U Arkanzasu je uhapšen Ričard Barnet, čovek fotografisan kako se baškari za stolom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upali u Kongres.

 

Optužen je po tri tačke, uključujući i krađu javne imovine.

Federalni zvaničnici kažu da je Barnet optužen  za svestan ulazak i ostanak na ograničenom terenu bez ovlašćenja, nasilan ulazak i neprimereno ponašanje u zgradi Kapitola te krađu javne imovine.

Takođe je optužen zbog postavljanja improvizovane eksplozivne naprave pronađene na južnoj strani zgrade Kapitola i zbog posedovanja 11 molotovljevih koktela i vojnog oružja pronađenog u njegovom kamionetu.

Policija traži sve učesnike u neredima, ne samo one koji su upali u zgradu Kongresa”. Za sada je pokrenuto 55 slučajeva, ali, kako je najavljeno, to je  “tek početak”.

#related-news_0

Četrdeset optužnica podignuto je pred višim sudom u Vašingtonu, a juče je trebalo da bude podneseno i petnaest saveznih optužnica za zločine, uključujući neovlašćeni pristup i krađu imovine. Istražitelji pročešljavaju hrpu dokaza kako bi podigli dodatne optužbe.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba u Vašingtonu i da su nova hapšenja verovatna, prenosi Beta.

Desetine Trampovih pristalica upale su 6. januara u Kongres SAD u vreme posebnog zasedanja na kojem je kasnije potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tokom četvoročasovne okupacije zgrade Kongresa od Trampovih pristalica i njihovih sukoba s policijom poginulo je pet osoba.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar