Kako je Kina ugušila demokratski list u Hong Kongu za 7 dana

Svet 23. jun. 202112:18 > 12:26
Podeli:
Apple Daily, Epl Dejli
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Hongkonški prodemokratski list Epl Dejli zatvoriće se najkasnije do vikenda posle hapšenja pet urednika i direktora i zamrzavanja 2,3 miliona dolara vezanih za te novine. Upravni odbor lista saopštio je danas da će štampano i onlajn izdanje lista prestati da izlazi najkasnije do subote zbog "aktuelnih okolnosti koje vladaju u Hong Kongu".

Pročitajte još:

Nekst Media je u sredu objavio da će Epl Dejli (Apple Daily), najtiražniji list u izdanju te kompanije, prestati sa štamanjem zbog nebezbednog okruženja, hapšenja novinara i zamrznute imovine u iznosu od milion dolara. Takođe će biti ugašena i digitalna platforma, prenosi CNN.

Ova vest je prilično uzburkala hongkonšku medijsku industriju i stvorila pritisak na vladu.

Prošle godine, kineska vladajuća komunistička partija počela je da na Hong Kong „prenosi“ svoju autoritarnu politiku, zaobilazeći gradsko zakonodavstvo zaduženo za primenu zakona o bezbednosti. Počela je da kažnjava sve što se smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i špijunažom zatvorskim kaznama.

Iako je gradska čelnica Keri Lam tvrdila da sloboda štampe neće biti narušena, zaposleni u Epl Dejliju kažu da su znali da je to samo prazna priča, te da je bilo pitanja vremena kada će postati meta vlasti.

„Iako smo znali da će se to dogoditi, ipak smo bili šokirani“, rekao je jedan novinar redakcije, koji je zatražio da ostane anoniman.

Apple Daily, Epl Dejli
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Otkako je zakon stupio na snagu, Epl Dejli je osakaćen. Osnivač Džimi Lai, koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog prisustva na prodemokratskom skupu, uhapšen je i optužen za udruživanje sa stranim snagama radi ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Pet glavnih urednika i rukovodilaca novina optuženo je za isto krivično delo, očigledno zbog članaka u kom su pozivali strane vlade da sankcionišu Hong Kong.

Stotine policajaca dva puta su pretresli redakciju, a nedavno su zaplenili računare i materijale. Ovakvo postupanje alarmilaro je novinare i njihove izvore, koji su i do tada radili u vrlo osetljivom okruženju. Nekoliko novinara ove redakcije dalo je otkaze prethodnih meseci, navodivši da ne mogu da se nose sa rizikom da završe u zatvoru.

Ipak, uprkos hapšenjima i teroru vlasti, podrška javnosti je porasla. Prošlog petka, nakon hapšenja glavnih urednika, Epl Dejli je odštampao 500.000 primeraka i ceo tiraž je rasprodat.

To nije bilo dovoljno za suzbijanje finansijskog pritiska koji su izazvale vlasti Hong Konga. Iako je Nekst Media investitorima rekao da ima dovoljno novca da posluje narednih 18 meseci od u aprilu, poslednjih dana zamrzao je sve bankovne račune lista.

U sredu, dok je trajao sastanak odbora na kom se razgovaralo o budućnosti lista, policajci su se ponovo ušli u redakciju uhapsivši još dvojicu novinara. Nekoliko sati kasnije, list je objavio da će nakon 26 godina postojanja prestati sa radom.

„Žena mi je pre nekoliko dana napisala u poruci da se bez Epl Dejlija jednostavno ne oseća sigurno, da je on bio kao zaštitnik društva“, rekao je Mark Simon, jedan od glavnih savetnika urednika Laia.

Kritički glas

Džimi Lai osnovao je Epl Dejli 1995. godine, uloživši u njega bogatstvo koje je stekao kao tekstilni preduzednik. Mislija lista bila je jasna od starta, kritika Komunističke partije od koje je Lai kao dete pobegao iz kontinentalne Kine.

Novine su bile senzacija, a njihova tabloidna politika brzo ih je učinila tržišnim liderom, dajući Lai-u ogromnu uticaj na javno mnjenje Hongkonga. List je na ovu teritoriju uveo paparace, a često je na sebe i navlačio bes svojim metodama izveštavanja. Ali, takođe je izveštavao i o bogatstvu zvaničnika njihovih porodica i primorao ih da polažu račune javnosti.

Zbog rastućeg ekonomskog uticaja Pekinga na Hongkong ranih 2000-ih ostali lokalni mediji izbegavali su da kritikuju Komunističku partiju, imajući na umu komercijalne implikacije. Laia nije bilo briga. Ejpl Dejli je nastavio da „čačka mečku“, iako se zbog toga velike hongkonške korporacije poput Katai Pacifika ili CK Hjutston Holdinga nikada nisu oglašavale u njegovim novinama.

Lai je bio ključna figura protesta pod nazivom Krovni pokret 2014. godine. Njegov list postao je simbol protivljenja načinu na koji je Peking želeo da utiče na izbor vođe Hong Konga.

Kada su 2019. godine ponovo izbili masovni nemiri, ovog puta zbog zakona kojim se predlaže izručenje Kini, naslovne stranice ovog lista pozivale su čitaoce da prisustvuju ogromnim marševima i štampale antivladine plakate.

Bes u gradu te godine pretvorio se u najozbiljnije nasilje koje Hong Kong nije zadesilo decenijama unazad. Gradsko zakonodavstvo je smenjeno, dramatična 12-dnevna opsada odvijala se na univerzitetu i međunarodni aerodrom je dva puta zatvaran.

Sve to bilo je previše za Peking na kineskom tlu. U junu 2020. godine, dok su ograničenja pandemije osujetila mogućnost protsesta u Hongkongu, Kina je donela Zakon o nacionalnoj bezbednosti. U proteklih 12 meseci, gotovo svi prodemokratski političari su ili zatvoreni ili proterani. Epl Dejli bio je poslednji glas prodemokratskog tabora.

Propadanje medijskih sloboda

Ovaj slučaj podelio je hongkongošku javnost. Voleli su ga oni koji su delili njegove liberalne vrednosti, a gnušali su ga se konzervativci koji su ga optuživali da izaziva nemire.

Majkl Abramovit, predsednik nevladine organizacije Fridom Haus, bunio se protiv njegovog zatvarnja.

„Tretiranje nezavisnog novinarstva zasnovanog na činjenicama kao pretnje nacionalnoj bezbednosti neprihvatljiv je napad na slobodu štampe i dolazi usred šireg suzbijanja slobode izražavanja i slobode okupljanja u Hong Kongu“, rekao je on.

Sada je nejasno kako će hongkonški mini ustav – Osnovni zakon, koji garantuje slobodu izražavanja i medija – delovati zajedno sa zakonom o nacionalnoj bezbednosti koji postavlja sve uže parametre za novinarski rad.

Zatvaranje Epl Dejla prati niz napada na slobodu štampe. Gradski šef policije nedavno je predložio zakon protiv lažnih vesti, novinar je osuđen zbog administrativne greške…

Istovremeno, došlo je do suzbijanja širih građanskih sloboda. Ove godine hongkonško bdenije na Trgu Tjenanmen nije odobreno, navodno zbog ograničenja zbog koronavirusa, a potencijalnim učesnicima pretilo je do 12 meseci zatvora.

Džimi Lai po svemu sudeći ostaje u zatvoru bez mogućnosti da se zalaže za list.

U sredu su se čitaoci okupili ispred redakcije novina, držeći plakate i noseći karte i cveće.

„Mislim da će ljudima nedostajati Epl Dejli kao platforma na kojoj bi mogli slobodno da govore i budu kritični prema vladi i Pekingu“, rekao je novinar Epl Dejla.

„Možda će neki drugi mediji postati zamena za nas“, dodao je sumnjičavo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar