Uganda ima novog-starog predsednika, rege zvezda izgubio

Svet 16. jan. 202115:11
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STR/EPA-EFE/NIC BOTHMA

Dugogodišnji predsednik Ugande Joveri Museveni "novi" je predsednik ove afričke zemlje. Njegov glavni protivkandidat, rege zvezda Bobi Vajn optužio ga je za izbornu prevaru.

Pročitajte još:

Izborna komisija Ugande saopštila je da je Musaveni osvojio gotovo 59 posto glasova dok je njegov protivkandidat Bobi Vajn osvojio 35 posto.

Vajn, bivša pop zvezda i izbor mlađih generacija optužio je Musavenija za prevaru i obećao da će svoje dokaze i dokazati čim pristup internetu, ukinut po nalogu vlade, ponovo bude dozvoljen.

Desetine ljudi stradalo je u nasilju koje je prethodilo izborima. Opozicija je optužila vladu i za maltretiranja i pretnje ali je i pored toga 76-godišnji Musaveni osvojio šesti mandat.

Musaveni, koji je na vlasti od 1986. godine, kaže da on predstavlja stabilnost u zemlji.

Foto:Tanjug/AP Photo/Jerome Delay

Robert Kijagulani (38), poznatiji kao Bobi Vajn, ima podršku mladih birača u zemlji gde je prosek godina populacije 16. Vajn je rekao i da su ga na dan kada su objavljeni izborni rezultati opkolili i upali mu u dom. Portparol vlade ocenio je da Vajn „drami“ i da „pokušava da izazove saosećanje“.

Bobi Vajn „nije ispunio očekivanja Uganđana. Nije imao nikakvu poruku za njega i Uganđani su mu rekli da sačeka još malo“, poručeno je iz predsednikovog kabineta

Na izbore je izašlo 57 posto od oko 18 miliona registrovanih birača.

Ko je Joveri Musaveni

Musaveni, koji je na vlas došao posle oružane pobune 1986. lider je Nacionalnog pokreta otpora i narodu Ugande se predstavlja kao oslobodilac i mirotvorac.

Međutim, BBC navodi da je na vlasti ostao ovoliko dugo kombinacijom kulta ličnosti, nepotizma, kompromitovanjem nezavisnih institucija ali i „nestancima“ protivnika.

Ko je Bobi Vajn

Foto:EPA-EFE/STR

 

Bobi Vajn je bio jedan od najjačih opozicionih kandidata na predsedničkim izborima. Rege zvezda je među svojim pristalicama poznat i kao geto predsednik.

Njegova stranka Platforma nacionalnog jedinstva kampanju je usmerila na osnovne potrebe naroda poput pristupa zdrastvenoj nezi, obrazovanju, tekućoj vodi i pravosudnim organima.

Protekle dve decenije, Vajn je repovao o ovim problemima stekavši tako veliku podršku javnosti. Odrastao je u sirotinjskom kvartu Kampale gde je izgradio svoj, sada svetski poznat, studio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar