U Španiji palo najviše snega od 1971. godine

Svet 10. jan. 202121:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Posle izuzetno jake mećave koja je zahvatila centralni deo Španije vlasti danas užurbano čiste sneg u Madridu i drugim delovima zemlje pre nego što stigne novi jaki ledeni talas.

Snežne padavine od više desetina centimetara pokrile su u petak i subotu Madrid i deo Španije i paralisale saobraćaj. Od petka je u centralnom regionu napadalo najviše snega od 1971. godine.

Snežna oluja nazvana Filomena je donela jake kiše u drugim delovima Španije i u njoj je stradalo troje ljudi.

Očekuju se temperature ispod minus deset stepeni Celzijusa u velikom delu unutrašnjosti zemlje od noći od nedelje na ponedeljka, i do četvrtka, prema Španskoj meteorološkoj agenciji (AEMET).

„Naš cilj je da iskoristimo svaki trenutak pre ponedeljka kada će doći do pada temperature“, da uklonimo sneg sa glavnih saobraćajnica pre nego što se pretvori u led, rekao je sinoć gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida.

On je upozorio da će od sada pa do kraja nedelje biti jako otežano kretanja u glavnom gradu gde je sneg prestao da pada juče popodne.

U Madridu je morala da bude izvedena vojska da raščisti piste međunarodnog aerodroma koji će ostati zatvoren najmanje do danas popodne, kao i pristupe bolnicama koje su i dalje pod pritiskom zbog pandemije koronavirusa.

Prema navodima vlade, saobraćaj je i dalje prekinut ili poremećen na više od 700 puteva jutros dok su vozovi koji saobraćaju ka i iz Madrida otkazani do danas popodne.

Nevreme se danas kreće ka Kataloniji i Aragonu na severoistoku zemlje, gde pada slabiji sneg nego onaj koji je pao u centralnom delu zemlje prethodna dva dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar