U Rusiji registrovana tri sajber napada

Svet 18. sep. 202114:33
Podeli:
Foto:EPA/ANTONIO BAT ILLUSTRATION

Načelnik Saveznog centra za informatizaciju (FCI) koji je povezan sa ruskom Centralnom izbornom komisijom (CIK) Aleksandar Sokolčuk izjavio je danas da su tri sajber napada iz inostranstva na CIK-ova sredstva registrovana tokom prvog dana glasanja na parlamentarnim izborima u Rusiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Registrovali smo tri ciljana napada iz inostranstva 17. septembra. Neću imenovati zemlje, jer je diskutabilno u kojim zemljama su bile locirane (IP adrese)“, saopštio je Sokolčuk na konferenciji za novinare održanoj u CIK-ovom Informativnpm centru.

Naveo je i da su bezbednosni alati koji štite sajt ruske Centralne izborne komisije blokirali oko 246.000 zahteva. „Očigledno, pripreme za sutra su u toku, mi ćemo biti spremni za to“, napomenuo je Sokolčuk.

Danas se održava drugi dan parlamentarnih i regionalnih izbora u Rusiji. Izbori za 450 poslanika Dume se održavaju do 19. septembra. Poslanici se biraju na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista i još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Istovremeno, devet ruskih regiona bira guvernere, 39 regiona z akonodavna tela, a birači u 11 gradova biraju novi sastav gradskih skupština.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar