U Jermeniji na protestu pristalice premijera i opozicije

Svet 01. mar. 202117:55
Podeli:
Foto:Tanjug/Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP

U glavnom gradu Jermenije pristalice premijera i opozicioni demonstranti organizovali su danas odvojeno proteste, nakon što su pristalice opozicije pokušali da upadnu u zgradu vlade u centru Jerevana.

Grupa opozicionih demonstranata upala je danas u zgradu vlade, ali su je ubrzo napustili bez sukoba sa snagama bezbednosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Opozicija od premijera Nikola Pašinjana traži da podnese ostavku, od kako je u novembru potpisao mirovni sporazum kojim je okončan sukob u Nagorno Karabahu.

Sporazumom, koji je potpisan uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim delovima Nagorno Karabaha i okolnim oblastima koje su jermenske snage kontrolisale više od dve decenije.

Foto:Tanjug/PHOTOLURE via AP

Protesti na kojima je tražena njegova ostavka prestali su tokom zime, ali su se intenzivirali prošle nedelje, nakon što su najviši zvaničnici vojske podržali Pašinjanovu smenu, što je on nazvao pokušajem puča.

Pašinijan je potom naredio smenu načelnika Generalštaba, ali je to morao da odobri predsednik države, čija je uloga pretežno ceremonijalna.

Međutim, predsednik Jermenije Armen Sarkisijan je vratio premijeru naredbu, navodeći da ne može da je odobri, jer smatra da su delovi tog ukaza u suprotnosti sa Ustavom Jermenije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar