Totalni obračun u kraljevskoj porodici: Leti Endru, ali leti i Hari

Svet 18. jan. 202218:03
Podeli:
Foto: EPA/ANDREW COWIE

Princ Endru i princ Hari našli su se u novom problemu. Kraljevski zvaničnici razmišljaju o načinima da im uklone još jednu od njihovih značajnih uloga, koja bi im omogućila da obavljaju funkciju monarha, u slučaju da je kraljica Elizabeta sprečena. Istovremeno će ostati uskraćeni i za jubilarne medalje koje će dobiti drugi veterani početkom februara.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnici Bakingemske palate sada razmatraju kako da prinčevima uklone ulogu državnih savetnika, što je potencijalno značajna pozicija koju oni i dalje imaju. Vojvodi do Jorka i vojvodi od Saseksa, kraljica je već oduzela kraljevska pokroviteljstva i vojne titule, a obojica su zamoljena da ne koriste više ni titutu „Njegovo kraljevsko Visočanstvo“.

Izvori iz palate potvrdili su da su oni i dalje državni savetnici koji bi bili pozvani da zauzmu mesto kraljice ako ona ne bude u mogućnosti da obavlja dužnosti zbog bolesti ili ako je odsutna u inostranstvu. Pored njih, kraljičini državni savetnici su prinčevi Čarls i Vilijam.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kraljevski izvor je rekao: "To je pravi problem koji palata želi da reši. Možete li zamisliti da vojvoda od Jorka mora da potpisuje zvanična dokumenta, na primer ako su princ Vilijam ili princ Čarls u inostranstvu, a kraljica je bolesna? Nije preterano reći da bi to moglo da dovede monarhiju u opasnost".

Portparol Bakingemske palate odbio je da komentariše situaciju, ali izvori sugerišu da Endruu i Hariju postojeće uloge ne mogu da budu oduzete bez prethodnog usvajanja zakona parlamenta.

Po zakonu, državni savetnici su monarhov supružnik ili sledeće osobe u naslednom redu koje su starije od 21 godine. Ako bi Endru i Hari bili smenjeni, mogli bi da budu zamenjeni princezom Anom i vojvotkinjom Kamilom.

"Kasnije ove godine moglo bi doći do događaja zbog kojih je takva promena neophodna", rekao je izvor u očiglednoj referenci na ishod Endruovog sudskog postupka u SAD i objavljivanja Harijevih predstojećih memoara.

Princ Endru
Princ Endru Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Položaj državnog savetnika predviđen je Zakonom o regentsvu 1937. godine. Ovaj zakon je donet za vreme vladavine Džodža VI kako bi se obezbedilo pravilo po kojem će se raditi u budućnosti.

Prinčevi Endru i Hari takođe neće imati pravo na kraljičinu platinastu jubilarnu medalju koja dodeljuje vojnim vetaranima pošto su izubili počasne vojne titule.

Medalja će biti dodeljena 6. februara u čast kraljičinih 70 godina na tronu i primiće je vojni pripadnici Oružanih snaga, policije, vatrogasnih, hitnih i zatvorskih službi.

Britanska kraljevska porodica se suočava sa teškim trenucima u poslednjih nekoliko meseci. Stalno su u centu pažnje medije, a negativan publicitet dobijaju upravo zbog prinčeva Harija i Endrua.

Saga oko princa Endrua

Amerikanka Virdžinija Roberts (38) tužila je u Njujorku princa Endrua, sina kraljice Elizabete II i pokojnog princa Filipa, za seksualno zlostavljanje. Više puta je u medijima iznosila tvrdnje o tome kako ju je princ silovao kada je imala 17 godina. Princ Endru je bio dobar prijatelj Džefrija Epstajna, milijardera i pedofija koji se ubio u zatvoru 2019. godine, pre nego što je izašao pred sud.

Ona je u tužbi istakla da ju je osuđeni pedofil Epstajn naterao da stupi u odnose s Endruom, koji je ove optužbe negirao.

Dan nakon što je sudija u Njujorku sredinom januara dozvolio da se pokrene slučaj protiv princa Endrua zbog seksualnog zlostavljanja Virdžinije Roberts, drugi sin kraljice Elizabete II ostao je bez svih vojnih činova i kraljevskih titula, kao i dobrotvornih fondova, saopštila je Bakingemska palata. Iz palate je rečeno da on više neće obavljati javne dužnosti i da će se pred sudom braniti kao običan građanin.

Saga oko princa Harija

Princ Hari sa svojom suprugom Megan Markl napustio kraljevske dužnosti i presedio se u SAD. Par više puta isticao da žele da žive u privatnosti kao obični građani, ali od kada su otišli iz Britanije nisu propustili priliku da govore o kraljevskoj porodici, često u negativnom kontekstu. Tu je i čuveni intervju sa Oprom Vinfri, gde su istakli kako je neko u kraljevskoj porodici komentarisao boju kože njihovog deteta, kako je Megan nije bilo najbolje objašnjeno šta je čeka i koje su njene dužnosti...

Hari je čak kritikovao i svog oca, najviše zato što mu je uskratio novac, ali i zbog načina na koji ga je odgajao. Najavio je pisanje knjige o svom životu, gde će izneti sve detalje. Mnogi ističu da će to verovatno biti još jedan od "napada" na kraljevsku porodicu.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar