Tihanovska optužena za organizaciju terorističkog napada

Svet 29. mar. 202118:30
Podeli:
Svetlana Tikhanovskaya
Svetlana Tihanovskaja Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je krivični postupak protiv Svetlane Tihanovske i predstavnika organizacije „Bipol“ koji se nalaze u inostranstvu, javlja agencija „Belta“.

„Državno tužilaštvo, na osnovu materijala koje je dobilo od Komiteta državne bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, pokrenulo je krivični postupak protiv Tihanovske i učesnika takozvane inicijative „Bipol“ za pripremu terorističkog napada, prema članu 289 Krivičnog zakona“, izjavio je državni tužilac Andrej Šved.

Navedena lica su pre nekoliko dana pokušala da izvedu eksplozije i požare na teritoriji prestonice i drugih gradova, navodi se u optužnici.

Kako je ukazao Šved, iz materijala se vidi da su organizatori planirali da optuže predstavnike vlasti za radnje, koje su opasne po život ljudi.

Državno tužilaštvo Belorusije uputilo je 5. marta zahtev Litvaniji za izručenje Tihanovske kako bi ona bila krivično gonjena zbog kršenja pravnog poretka i javne bezbednosti a u vezi sa ulogom koju je imala u protestnom pokretu posle predsedničkih izbora u avgustu, ali je Viljnus odmah odbio taj zahtev.

Foto: EPA-EFE/STR

Tihanovskaja, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, na Tviteru je izrazila zahvalnost toj zemlji zbog suprostavljanja režimu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka,

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija tvrdi da su iybori pokradeni i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti nisu jenjavali mesecima.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, ima podršku Rusije, dok za podsticanje protesta optužuje zapadne zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar