Tako blizu, a tako daleko: Igra zvana Bregzit se nastavlja

Svet 20. nov. 202012:33 > 12:34
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Evropska unija i Velika Britanija veoma su blizu postizanja sporazuma o Bregzitu, ali još uvek nema saglasnosti oko spornih pitanja poput ribolova, garancije fer konkurencije i načina na koji će biti rešavani budući sporovi, saopštio je jedan zvaničnik Evropske unije.

Pročitajte još:

Jedan stariji evropski diplomata u Briselu je ambasadorima rekao da su EU i Velika Britanija „istovremeno i blizu i daleko“ od sporazuma, prenosi Rojters.

„Deluje da smo veoma blizu sporazuma po brojnim pitanjima, ali tri sporne stavke ostaju“, rekao je diplomata.

Zvanični pregovori o Bregzitu obustavljeni su u četvrtak pošto je jedan od članova tima EU testiran pozitivno na koronavirus, ali je nastavljen rad na postizanju sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu za samo šest nedelja.

U Briselu se poslednjih dana spekulisalo da je moguće da do dogovora EU i Velike Britanije o budućim odnosima dođe do kraja meseca.

Kako je sve počelo i zašto je važan ribolov

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mesečni prelazni period. Dve strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije i pravila poštene konkurencije preduzeća.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Obe strane kažu da će se Velika Britanija, ukoliko ne bude postignut sporazum do sledećeg meseca, 1. januara suočiti s ekonomski skupim i za nju štetnim izlaskom iz EU bez dogovora.

Pročitajte još:

Prava na ribolov jedna su od glavnih prepreka pregovorima, a britanski premijer Boris Džonson do sada nije želeo da popusti pred zahtevima da dozvoli EU ribarskim brodovima stalan pristup britanskim vodama.

Zvaničnici strahuju da bi to moglo da dovede do novog “ribarskog rata” kada su se britanski brodovi podržani mornaricom sukobili sa islandskom obalskom stražom u propalom pokušaju da zadrže prava na ribolov u severnom Atlantiku.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram