Sv. Stefan: Meštani bi bistu kralja Aleksandra Karađorđevića

Svet 21. dec. 202010:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Meštani Svetog Stefana i Pržna zatražiće od nadležnih dozvolu za postavljanje biste Aleksandra I Karađorđevića u Miločerskom parku, što je podržala vladajuća SNP u Budvi.

Pročitajte još:

Predsednik te opštine Krsto Rađenović, inače, meštanin Svetog Stefana, za podgoričke Vijesti kaže da neće odustati od postavljanja biste koja je već izlivena.

Podsetio je da je Aleksandar rođen na Cetinju, gde je kao mlađi sin knjeginje Zorke i kralja Petra I Karađorđevića i unuk kralja Nikole Petrovića, proveo detinjstvo.

Aleksandar je sagradio letnjihovac u Miločeru, što sem kaže Rađenović, može smatrati početkom elitnog turizma, a kralj njegovim začetnikom.

„Meštani su gotovo 80 odsto zemlje u Miločerksom parku poklonili kralju Aleksandru, a ostalo je kraljevska porodica kupila, kako bi izgradila rezidenciju za odmor. Kraljica Marija Karađorđević, koja je nadgledala izgradnju ljetnjikovca, iz kraljeve blagajne uložila je ondašnjih 4,5 miliona dinara. U nekoliko navrata je tu boravio i njen suprug kralj Aleksandar, pre tragične pogibije u Marseju 1934. godine i nije dočekao kraj radova“, rekao je Rađenović.

Kraljica, po kojoj je Kraljičina plaža i dobila ime, a Kraljeva po kralju Aleksandru, je nakon muževljeve smrti sa decom dolazila u Miločer.

Prema njegovim rečima, u Miločerskom parku je posađeno i bilje doneseno sa raznih strana sveta, a u zaleđu Kraljičina plaže, gde se sada nalazi spa-centar, bili su teniski tereni identični onim na Vimbldonu. Dodao je da je bista kralja Aleksandra izlivena i identična je onoj u manastiru Savina.

„Tražimo da se odredi lokacija u Miločerskom parku i da se spomenik postavi. Verujem da će se svi saglasiti da kralj Aleksandar zaslužuje da ima spomenik u Miločerskom parku i da nećemo naići na zatvorena vrata, naveo je Rađenović.

Inače naslednici sprske kraljevske porodice istrajni su da im se vrati imovina u Miločeru i Svetom Stefanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar