Švajcarska ublažila mere, broj zaraženih i dalje visok

Svet 14. apr. 202120:27
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Švajcarska je objavila danas da ublažava antikovid mere, što je u suprotnosti sa velikim delom Evrope, a to se sprovodi iako se epidemiološka situacija pogoršala poslednjih nedelja po priznanju same savezne vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Od 19. aprila će ponovo biti moguće organizovanje manifestacije sa publikom, biće dozvoljene sportske i kulturne aktivnosti unutra i restorani će moći da otvore bašte, saopštio je danas Savezni savet posle velike kampanje najteže pogođenih sektora u prilog ponovnog otvaranja ekonomije.

Dnevna stopa zaraze je otprilike jednaka onoj u Italiji i Nemačkoj ali je manja od proseka Evropske unije i tri puta manja nego u Francuskoj.

Savet je naveo da je epidemiološka situacija i dalje krhka i da se čak pogoršala poslednjih nedelja, kao i da se još ne zna kakav će biti efekat uskršnjih praznika ali da se smatra da uslovi dozvoljavaju umereno ublažavanje mera.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao je da odgovorno ponašanje najvećeg dela Švajcaraca omogućuje progresivno ponovno otvaranje.

Savet je naveo da su mogli da drže kontrolu nad pandemijom i da delimična otvaranja u martu nisu dovela do velikog skoka infekcija, što omogućuje da se nastavi u tom smeru.

Vakcinacija napreduje dobro, po oceni Saveta, gotovo polovina starijih od 80 godina i oko 30 odsto onih između 70 i 79 godina su potpuno vakcinisani, a prijemi u bolnice su relativno na niskom nivou.

U Švajcarskoj od oko 8,6 miliona stanovnika do sada je dato 1,8 miliona doza vakcina, a 686.000 osoba je dobilo obe doze vakcine Fajzer/Biontek ili Moderna
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar