Studija u SAD: Vakcina AstraZeneke efikasna 79 odsto

Svet 22. mar. 202109:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Leszek Szymanski

"Vakcina koju su napravili Univerizet Oksford i AstraZeneka efikasna je 79 odsto u sprečavanju koronavirusa, pokazali su rezultati studije u SAD, Čileu i Peruu", saopštila je kompanija koja je tražila da vakcina bude odobrena i u Americi.

Pročitajte još:

AstraZeneka je 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika koronavirusa i potpuno je bezbedna za upotrebu, saopštio je proizvođač rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od 32 hiljade volontera.

Novi podaci mogli bi da uliju sigurnost nakon brige koju su izazvali navodi da AstraZenekina vakcina izaziva krvne ugruške i da nije bezbedna za upotrebu, što su kasnije demantovali i Svetska zdravstvena organizacija i Evropska medicinska agencija.

Brojne evropske zemlje su najpre obustavile upotrebu te vakcine, da bi potom ponovo krenule da je koriste. Da bi vratili poverenje javnosti u vakcinu, primili su je i pojedini lideri poput britanskog premijera Borisa Džonsona.

AstraZeneka saopštila je da će nezavisna komisija u SAD ponovo istražiti navode o pojavi krvnih ugrušaka posle vakcine.

Kompanija sa sedištem u Londonu je već potvrdila da je sopstvenom istragom sprovedenom na 21.583 učesnika koji su primili bar jednu dozu vakcine, utvrdila da nema rizika od tromboze .

AstraZeneka u SAD čeka odobrenje za upotrebu od Upave za hranu i lekove (FDA), za šta će biti potrebno nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar