Studija Angele Merkel: Pandemija šansa za radikalnu desnicu

Svet 20. nov. 202019:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Radikalna desnica u Evropi i u SAD vidi pandemiju kao "šansu" za privlačenje novih aktivista, iz krugova protivnika vakcina i teoretičara zavera, upozorava danas objavljena studija.

Studiju je po narudžbi vlade kancelarke Angele Merkel sproveo u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Švedskoj i Finskoj „Kaunter ekstremism prodžekt“ (Counter Extremism Project), međunarodni tink-tenk koji okuplja stručnjake i bivše diplomate.

U studiji se opisuje pojavljivanje nove radikalne desnice u tim zemljama od 2014, bez vođe, transnacionalne apokaliptične i okrenute nasilju, oko tema kao što je navodna velika zamena evropskog stanovništa imigrantima sa drugih kontinenata.

Pročitajte još:

Ti ekstremisti reaguju na pretnju „beloj rasi“ tako što se sve više usaglašavaju između sebe i sa aktivistima iz Rusije i istočne Evrope finansirajući se preko organizovanja koncerata ili turnira borilačkih veština, navodi se u studiji.

Tako u Nemačkoj postoji mreža muzičkih naslova ekstremne desnice i firmi za prodaju poštom čiji obrt je 2012. samo za Saksoniju, bio oko 3,5 miliona evra. Stručnjaci procenjuju prihode od festivala u Nemačkoj na blizu dva miliona evra godišnje.

U studiji se dodatno objašnjava da pandemija koronavirusa za taj pokret predstavlja „šansu“ koju namerava da iskoristi jačim angažovanjem oko teorija zavere i protiv restrikcija, opisanih kao uspostavljanje „policijske države.“

Radikalna desnica takođe računa na epidemiju da crpi nove aktiviste među protivnicima vakcinacije.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Poremećaji izazvani pandemijom jačaju uticaj svih onih koji su se i pre pojave virusa smatrali protivnicima dominantne struje“, navodi studija ukazujući na jasan porast onlajn razmena na ekstremističkim forumima, posebno u vreme izolacije.

Uprkos restrikcijama kretanja, i zabrani koncerata ili turnira koje su poremetile aktivnosti te desnice, pandemija bi mogla da omogući nove veze i regrutovanje aktivista.

Tako su u Nemačkoj brojne demonstracije protiv nošenja maski okupile u istim povorkama neonaciste i protivnike vakcina, ekstremne desničare i hipije obuzete ezoterijom.

Ta okupljanja mogu da posluže kao uvod u buduću saradnju u borbi protiv navodnih „zajedničkih neprijatelja“ medju kojima je i država, navodi studija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar