Strah od novog soja korone, Japan zabranio ulaz strancima

Svet 26. dec. 202023:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japan će od ponedeljka do kraja januara zabraniti dolazak stranaca, osim onih koji već imaju dozvolu boravka, saopštile su vlasti u subotu zbog opasnosti od novog soja koronavirusa. Ulazak strancima s vizom biće dozvoljen, sa izuzetkom onih koji su posetili Veliku Britaniju ili Južnu Afriku - dve zemlje gde je otkriven novi soj.

Japan je do sada ograničavao dolazak stranaca iz većine zemalja sveta zbog straha od virusa, zahtevajući da svi koji dođu borave u karantinu.

Tokio sada planira da to pooštri: Japanci koji doputuju i stanovnici zemalja u kojima je prijavljen novi soj virusa, moraće da se podvrgnu testiranju u roku od 72 sata pre polaska na put i ponovo po dolasku na japanske aerodrome.

Takođe će se pooštriti karantin za sve koji dolaze u Japan.

Pozivajući se na vladu, domaće novinske agencije su rekle da je taj potez deo napora da se spreči širenje novog soja koronavirusa, za koju se veruje da je i do 70 odsto zarazniji od drugih.

Ulazak strancima s vizom biće dozvoljen, sa izuzetkom onih koji su posetili Veliku Britaniju ili Južnu Afriku – dve zemlje gde je otkriven novi soj.

Ministarstvo zdravlja je u petak objavilo da je u Japanu nađeno pet ljudi zaraženih novim sojem, svi iz Velike Britanije.

Tokio je u subotu prijavio rekordnih 949 novih infekcija za 24 sata, dok je Japan nedavno prešao 3.000 slučajeva zaraze za jedan dan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar