Štajnmajer: Znam da Nemačka prolazi kroz krizu poverenja

Svet 03. apr. 202115:35 > 15:36
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Kerstin Joensson

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kaže da je u trećem talasu pandemije koronavirusa ova zemlja u krizi poverenja. U vanrednom televizijskom obraćanju on je građane Nemačke pozvao na veći optimizam i poverenje u sopstvene mogućnosti.

Pročitajte još:

Pred drugi Uskrs uz pandemijske restrikcije i nezadovoljstvo odgovorom vlade na tu krizu, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorava da njegova zemlja prolazi kroz pomenutu „krizu poverenja“ i traži da se narod „okupi“.

U govoru koji će biti emitovan danas, Štajnmajer je priznao da je „bilo grešaka“ s testiranjem, digitalnih rešenjima i vakcinacijom.

„Poverenje u demokratiji oslanja se na vrlo krhko razumevanje građana i države . Vi državo uradite vaš deo, ja građanim radim svoj. Građani rade svoj deo u ovoj istorijskoj krizi, učinili su mnogo i odrekli se mnogo čega, te i od vlade očekuje da se sabere“, rekao je on.

Nemački predsednik rekao je da je zemlja prešla od samozadovoljstva zbog nižih stopa infekcije u ranim fazama pandemije, do preteranog pesimizma danas.

Pozvao je građane da se „okupe“ i da ostave po strani „stalnu ljutnju“ prema drugima i vlastima.

Rekao je da će isporuka vakcina znatno pojačati narednih nedelja, da EU proširuje kapacitete proizvodnje i da će, pored velikih centara za vakcinisanje, taj posao obavljati više lekara opšte prakse.

Frank Valter Stajnmajer tokom vakcinacije
Frank Valter Štajnmajer tokom vakcinacije Foto:EPA-EFE/Steffen Kugler

„Istina je da nismo šampion u svetu, ali nismo ni neuspešni“, rekao je Štajnmajer.

Nemačka, kao i EU u celini, kaska za SAD i Velikom Britanijom po brzini vakcinisanja zbog sporije nabavke vakcina i žalbi na preteranu birokratiju.

Ankete pokazuju pad podrške konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel pred opšte izbore 26. septembra na kojima se Merkel neće kandidovati za peti mandat.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar