Srpkinja koja je u Americi pokrenula rasni rat: Ko je Gordana Skifaneli

Svet 25. okt. 202111:21 > 12:12
Podeli:
Gordana Skifaneli

Poslednjih godina veliki rasni skandal potresa stanovnike republikanski nastrojene američke države Merilend, a jedna od glavnih akterki je pravnica i profesorka Gordana Skifaneli, poreklom s naših prostora.

Pročitajte još:

Nakon serije ubistava Afroamerikanaca koje su počinili pripadnici policije, doktorka Andrea Kejn, načelnica državnih škola okruga Sveta Ana i prva žena crne boje kože koja se našla na toj poziciji, poslala je pismo na imejl adrese svih roditelja đaka (njih 7.700) sledeće sadržine: „Rasizam je još uvek živ u našoj zemlji, okrugu i školama“.

Nakon toga, za nju je nastupio pravi pakao.

Iako je bila svesna činjenice da je pokret „Crni životi su važni“ (Black Lives Matter) podeljen, čak i među Afroamerikancima, osećala je da bi bilo nemarno s njene strane da se nije pozabavila gnusnim prizorima ubistava njenih sunarodika crne boje kože.

„Kako da ljudima i deci ne pomognem da shvate da je crno telo mučki ubijeno na ulici?“, rekla je.

protest, crni životi su važni

Mesec dana nakon njene cirkularne poruke, na Fejsbuku je osvanula grupa naziva „Kent ajland patriots“ (Pokret patriota ostrva Kent), a u njen inboks stigao je imejl naslovljen sa „Hitno“. Iza oba stoji isto ime: Gordana Skifaneli.

„Deca moraju znati da su osobe koje su poginule u obračunima s policijom bile kriminalci, a ne heroji! Nećemo dozvoliti da naša deca budu zatrovana bilo čijim političkim mišljenjem u školi. Oni NIKADA ne smeju osetiti da ih njihova (bela) boja kože čini krivima za ropstvo ili rasizam!“, pisalo je u mejlu.

U svom pismu, Skifaneli je napisala da je izgubila poverenje u sposobnost doktorke Kejn da obavlja svoju funkciju unutar okruga. Opisujući sebe kao „imigrantkinju“, dodala je da je ona „živi primer ostvarenja američkog sna koji je Kejn uspela da ocrni svojim rasističkim komentarima“.

Tokom leta 2020. tenzije su eskalirale. Patrioti ostrva Kent, razjareni podrškom doktorki Kejn, uputili su peticiju za njeno otpuštanje.

Napadi Gordane Skifaneli na doktorku Kejn nisu jenjavali.
„Kao doseljenica u SAD pronašla sam ljubav i mir među ljudima svih rasa, porekla i vere i smatrala sam da je politički aktivizam u javnim školama odvratan i suprotan najboljem interesu dece u mojoj zajednici, državi i čitavom narodu“, uporna je bila Skifaneli.

Gordana Skifaneli Foto: Printscreen/YouTube/Dan Cox for Governor

Suprug Gordane Skifaneli, Mark, koji je ujedno i njen advokat, porekao je da njeni napadi na doktorku Kejn imaju bilo kakve veze sa njenom rasom. U intervjuima za konzervativne, republikanske medije, Gordana, inače pravnica i vanredna profesorka na Pomorskoj akademiji SAD, istakla je da joj je njeno odrastanje u Jugoslaviji dalo pokretačku snagu da se suprotstavi doktorki Kejn.

Izjavila je da se Pokret patriota ostrva Kent proširio i na susedne okruge.
„Mi samo želimo da se ljudima vrati zdrav razum i hoćemo našu zemlju nazad“, rekla je ona.

Zbog njenih izjava, Fejsbuk je blokirao Gordanin profil na jesen 2020. godine. Otprilike u to vreme, doktorka Kejn je dobila dojavu da „Patrioti“ planiraju kampanju kako bi u novembru zauzeli tri od pet mesta u školskom odboru. Na njihovom spisku glavni kandidat je bio Mark Skifaneli.

„Tada sam shvatila da je ovo duga partija koju nisam želela da igram i u kojoj ne mogu da pobedim“, izjavila je Kejn.

Ričard Ej. Smit, koji je imenovan za predsednika školskog odbora 2019. godine, odbio je da komentariše žalbu u kojoj Kejn tvrdi da je on i drugi članovi odbora nisu podržali nakon njenog pisma iz juna 2020. godine.

U jednom intervjuu, on je rekao da odbor nije pokušao da „sabotira rad“ doktorke Kejn. Nazvao ju je „velikim profesionalcem“, a njenu rasu označio kao „potpuno nebitnu“.

Skifneli je letos na raznim političkim okupljanima prepričavala svoju dugogodišnju bitku sa doktorkom Kejn i njenim pristalicama. Na avgustovskom skupu za republikanskog kandidata u trci za guvernera Merilenda, ona se pohvalila kako je kampanja školskog odbora „Pokreta patriota ostrva Kent“ „brojala 12.000 ljudi ujedinjenih protiv rasnih kritika u javnim školama“.

Nedugo zatim, Fejsbuk je blokirao grupu „Pokreta patriota ostrva Kent“ pozivajući se na svoje standarde o „opasnim pojedincima i organizacijama“.

Doktorka Kejn se povukla sa svoje pozicije načelnice državnih škola Okruga Sveta Ana i trenutno radi kao profesorka prakse na Fakultetu za obrazovanje Univerziteta u Pensilvaniji, gde obučava novu generaciju školskih nadzornika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar