Sprečen napad na maraton u Beču: Otkriveni „spavači“ Islamske države

Svet 14. jun. 202209:05
Podeli:
Austrija Bec policija
Policija u Beču Foto:EPA-EFE/FELIX HUBER

Austrijske vlasti uspele su da spreče teroristički napad u Beču na učesnike maratona koji je održan u glavnom gradu Austrije u aprilu, javili su danas austrijski mediji.

Državna bezbednost otkrila je „spavače“ Islamske države, koji su planirali napade na više većih manifestacija u Evropi, kao odmazdu za smrt njihovog vođe Abu Ibrahima al-Hašimija, koji je poginuo raznevši se eksplozivom u februaru na severozapadu Sirije, prilikom akcije američke vojske.

Prema pisanju medija, teroristi su planirali napad pod nazivom „operacija ozdravljenje“.

Državna bezbednost i Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, u saradnji sa stranim vlastima, uspeli su da razotkriju opasnu ćeliju „spavača“.

Ta ćelija je, po uzoru na "Bostonskog bombaša", planirala da postavi bombu na cilj bečkog maratona, koji je održan u aprilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Radi se o petočlanoj grupi Iračana, od kojih je jedan, koji je 2015. usled migrantske krize došao u Austriju, uživao status azilanta.

Ministarstvo ističe da se radi o osobama koje imaju različiti boravišni status u više evropskig država, a koje su zauzele vodeće uloge u Islamskoj državi i koji su dali nalog za nove napade.

Oni su komunicirali o svom planu, veoma obazrivo, koristeći tehnlogije za kriptovanje, između ostalog koristeći funkcije četovanja pojedinih video igrica na konzolama.

Austrija je posebno obazriva od novembra 2020. kada je jedan Austrijanac albanskog porekla izvršio teroristički napad u Beču, usmrtivši četiri osobe i povredivši više od 20 ljudi.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar