Španski vojnici patroliraju u Seuti zbog upada migranata

Svet 18. maj. 202111:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

Španska vlada rasporedila je vojne trupe u Seuti da patroliraju granicom sa Marokom, nakon što je nekoliko hiljada migranata doplivalo u tu špansku enklavu na severu Afrike, izjavio je danas jedan neimenovani izvor iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

PROČITAJTE JOŠ:

Vojnici će patrolirati granicom zajedno sa španskom policijom.

„To odmah stupa na snagu“, rekao je izvor, ne precizirajući koliko će vojnika biti raspoređeno, prenosi agencija Rojters.

Portparol delegacije španske vlade u Seuti je poručio da će vojnici sarađivati s policijom na osetljivim područjima u enklavi u održavanju reda na ulicama.

„Čak 6.000 Marokanaca, uključujući oko 1.500 maloletnika, doplivalo je juče i danas do Seute“, izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, prenosi Tanjug.

Istovremeno, predsednik španske vlade Pedro Sančes je izjavio da će Španija po svaku cenu „braniti integritet“ Seute.

„Moj prioritet u ovom trenutku jeste da vratim normalnost u Seutu. Njeni građani moraju znati da imaju apsolutnu podršku vlade Španije kako bi se obezbedila njihova sigurnost i odbranio njihov integritet pred bilo kojim izazovom“, napisao je na Tviteru Sančes, koji je otkazao putovanje u Francusku zakazano za danas.

Seuta, sa 80.000 stanovnika, enklava je koja se nalazi na samom severu Maroka preko puta Gibraltara.

Španske enklave Seuta i obližnja Melilja odavno privlače afričke migrante koji pokušaju da se „dokopaju“ Evrope u potrazi za boljim životom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar