Šmit: Lideri Balkana ubedili Dodika obustavi planove da napravi vojsku RS

Svet 25. nov. 202109:52
Podeli:
Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je pretnja "srpskih separatista" ponovnom uspostavom vlastite vojske za sada oslabila, ali zemlja i regija još uvek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evrope, javio je britanski Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Šmit je rekao da su regionalni zvaničnici uverili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku RS-a.

„Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba“, rekao je Šmit za Gardijan u intervjuu u Vašingtonu, prenosi Klix.ba.

Šmit je rekao da zapravo ne vidi opasnost od rata, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

„Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine“, rekao je.

Međutim, Šmit je ustvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem vode zemlju ka teškoj krizi.

„Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti a da ne izgubi obraz. Moj utisak je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice“, rekao Šmit.

Dodao je da je „izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar