Slovačka odobrila vakcinu Sputnjik V zbog koje je pala vlada

Svet 26. maj. 202120:34
Podeli:
ruska vakcina
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Slovačka vlada dala je zeleno svetlo za upotrebu ruske vakcine Sputnjik V nakon višemesečnih rasprava o toj vakcini, koje su dovele i do ostavke premijera Igora Matoviča. Slovačka time nakon Mađarske postaje druga članica Evropske unije koja će koristiti rusku vakcinu, koju zasad nije odobrio EU regulator. Ministarstvo zdravlja dobilo je uputstvo da vakcine bude dostupne do 7. juna, objavila je vlada.

Izdato je ograničeno odobrenje koje se zasad odnosi samo na kontingent od 200.000 doza koje je Bratislava uvezla još u martu.

„Koristiće se tih 200.000 vakcina, a više tek kad stigne odobrenje EMA“, rekao je ministar zdravlja Vladimit Lengvarski.

Vlada je zatražila od ministra zdravlja da učini vakcinu dostupnom do 7. juna, prenosi AP.

On je dodao da nije zanemarljiv broj građana koji insistiraju da se vakcinišu Sputnjik vakcinom.

Prvi kontingent vakcina Sputnjik V stigao je u Slovačku 1. marta, ali sve do sada njihova upotreba nije bila odobrena.

Dogovor o nabavci dva miliona doza Sputnjika V koji je napravio tadašnji premijer Igor Matovič izazvao je političku krizu u martu koja je dovela do pada vlade.

Slovačka Agencija za kontrolu lekova SUKL nije u aprilu izdala preporuku za upotrebu vakcine tvrdeći da nema dovoljno podataka.

Slovačka je zatim zatražila od Mađarske da dodatno testira slovački kontingent ruske vakcine. Početkom maja je saopšteno da su doze vakcine koje su bile u Slovačkoj prošle testiranje.

U Slovačkoj je dosad vakcinisano 1,6 miliona ljudi, a u upotrebi su četiri vakcine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar