Sa 15 godina postala je ISIS nevesta, sada se gorko kaje

Svet 15. sep. 202121:54
Podeli:
Šamima Begum Foto: GMB/ITV / PA Images / Profimedia

Šamima Begum, devojka koja je pre šest godina pobegla iz Britanije kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, odlučila je da ponovo obuče zapadnu odeću, sebe prikaže kao žrtvu i zamoli vlasti svoje rodne zemlje da se vrati kući. Video u kojem im se obraća snimljen je u sirijskom izbegličkom kampu, a u njemu, između ostalog, poriče bilo kakvu vezu sa terorizmom.

Pročitajte još:

Ovoj 22-godišnjakinji zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju nakon što se udala za džihadistu. Britanske vlasti ne veruju njenim tvrdnjama da je u Raki bila samo domaćica, već navode kako je ona bila pripadnica terorističke grupe i da je čak viđena kako oblači bombaše samoubice u eksplozivne prsluke.

Ali danas, umesto hidžaba nosi bluzu sa dekolteom i na glavi ima kačket, pravi simbol zapadne kulture.

Na snimku govori kako je bila hipnotisana bajkom kojom su je džihadisti omađijali i da bi sada ‘radije umrla’ nego da se ponovo pridruži ISIS-u. Priznala je i da je pogrešila što je rekla da je napad u Mančester Areni bio „opravdani odgovor“ na vazdušne napade u kojima su poginuli civili u Siriji.

„Niko me ne može mrzeti više nego što ja mrzim sebe zbog onoga što sam uradila i sve što mogu da kažem je da mi je žao i da želim da mi date samo jednu priliku. Jedini zločin za koji sam ja počinila bio je to što sam bila dovoljno glupa da se pridružim ISIS-u”, rekla je.

Uputila je i direktnu poruku premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu.

„Očigledno se borite sa ekstremizmom i terorizmom u svojoj zemlji. Mogla bih da vam mnogo pomognem, jer očigledno ne znate šta radite”, poručila je.

Učenica iz istočnog Londona ostavila svog muža pre godinu dana. Sada ponovo farba kosu, lakira nokte i šminka se.

Pobegla je iz svoje kuće 2015. godine da bi se pridružila takozvanoj terorističkoj grupi Islamska država u Siriji sa dve prijateljice za koje se veruje da su biti mrtve. Pronađena je četiri godine kasnije u zatvorskom kampu trudna. Izgubila je muža i dvoje dece. Treće dete joj je umrlo brzo po rođenju.

Britansko državljanstvo joj je ukinuto 2019. godine nakon što ju je pronašao novinar u jednom zatvoreničkom logoru. Iako je rođena i odrasla u Britaniji, njeno državljanstvo je ukinuto uz obrazloženje da može da se prijavi za državljanstvo Bangladeša odakle su joj roditelji.

 

„Kako zemlja poput Velike Britanije, koja je protivnik smrtne kazne može da očekuje da odem u zemlju u kojoj će me ubiti. Znam da je Britancima veoma teško da pokušaju da mi oproste jer su živeli u strahu od ISIS-a i izgubili svoje voljene, ali i ja sam živela u strahu od njih. I ja sam izgubila voljene. Znam da im je jako teško, ali od srca kažem da mi je jako žao ako sam bilo koga uvredila dolaskom u Srijiu, ako sam bilo koga uvredila zbog onoga što sam rekla“, rekla je Šamima.

Usred tvrdnji o njenoj nevinosti, njene drugarice iz Londona ranije su rekle da je Begum nosila ISIS značku na blejzeru u pokušaju da regrutuje članove razreda u terorističku grupu zajedno sa svojim prijateljicama Amirom Abase i Kadidžom Sultanom. Ranije je sa zastrašujućom nonšalantnošću opisivala kako „nije bila zatečena“ prizorima odsečeneih glava.

Postoje i tvrdnje da su obaveštajci rekli Džonsonu da je šila za džihadiste, kao i da je lečila povređene teroriste u bolnicama u Raki. Ona sve to demantuje.

„Spremna sam da se obratim sudu i suočim se sa ljudima koji su izneli ove tvrdnje, jer znam da u ISIS-u nisam radila ništa osim što sam bila majka i žena”, rekla je.

Ona je u braku dobila troje dece, ali su sva umrla.

„Sada više nemam sina i razmišljam samo o sebi, pa sve i da me napadnu zbog nenošenja hidžaba, to je samo moja odluka. Možda ne nosim hidžab možda više od godinu dana, u njemu sam se osećala kao da nisam svoja”, rekla je.

Njeno odbacivanje islamske odeće dokaz je, barem za neke, da se odrekla svoje prošlosti. Drugi veruju da je njena transformacija deo trika kojim želi da pridobije simpatije.

U svakom slučaju, njen novi upečatljiv imidž privukao je dosta pažnje i svi su se zainteresovali za njen život u al-Roju. Ona je među 50-ak britanskih žena i dece u kampu, u kome živi ukupno oko 800 porodica.

Šta je sa njenim mužem?

Šamima je bila udata za holandskog džihadistu sa kojim je brzo dobila troje dece, ali su svi su umrli zbog bolesti ili neuhranjenosti pre nego što je stigla u al-Roj.n Smatra se da se njen muž nalazi u kurdskom zatvoru u koji je dospeo kada je Islamska država u Siriji poražena, te par od tada nije u kontaktu. Tada su i nju zarobili sirijski Kurdi.

BONUS VIDEO: 11. septembar dan kada je napadnuta Amerika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar