Radnici Gugla iz celog sveta formiraju globalnu uniju

Svet 26. jan. 202100:15
Podeli:
Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Guglovi radnici iz celog sveta osnovaće sindikat, najavila je u ponedeljak UNI Global Union, globalna unija sindikata uslužnog sektora. Ranije ove godine, 200 radnika Gugla osnovalo je manjinski sindikat u SAD-u nakon višegodišnjih protesta u cilju poboljšanja uslova rada.

“Problemi u Alfabetu … nisu ograničeni na jednu zemlju i moraju se rešavati na globalnom nivou”, izjavila je glavna sekratar UNI Global Uniona, Kristi Hofman.

UNI Global Union zastupa oko 20 miliona radnika u uslužnim sektorima više od 150 zemalja sveta.

Najavljen početkom januara, Sindikat radnika Alfabeta vodiće zaposleni, a biće otvoren za radnike s punim radnim vremenom i potpisnicima ugovora. Inicijativu je pokrenulo više od 200 članova koji su pristupili jednom od najvećih sindikata u zemlji – Američki radnici u komunikacijama (CWA).

Gugl se poslednjih godina sukobio s nekim zaposlenim zbog ugovora s vojskom, plana za kreiranje cenzurisane pretrage u Kini, i različitog postupanja s ugovornim radnicima i rešavanja problema seksualnog uznemiravanja u kompaniji.

Protesti radnika Gugla 2018. prisilili su kompaniju da prekine ugovor o veštačkoj inteligenciji s Pentagonom, dok su pobune zaposlenih, uključujući odlazak hiljada radnika, također navele kompaniju da ograniči upotrebu prisilne arbitraže iste godine.

Prema američkom zakonu o radu, Alfabet može ignorisati sindikalne zahteve sve dok sindikat ne podrži većina zaposlenih.

Sindikati su izuzetno retka pojava u tehnološkom sektoru, koji se već dugo odupire naporima visokokvalifikovane radne snage da se organizovano bori za svoja prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar