Prva i poslednja fotografija Filipa i Elizabete

Svet 09. apr. 202117:14 > 17:15
Podeli:
Foto:Fiona Hanson/PA via AP

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip bili su u braku više od 70 godina. Njih dvoje imali su najduži kraljevski brak u istoriji. Princ Filip je preminuo danas u Vindzoru u 99. godini života, saopštila je Bakingemska palata.

PROČITAJTE JOŠ:

Korisnici društvenih mreža dele na Tviteru slike princa Filipa, kao i zajedničke fotografije princa Filipa i kraljice Elizabete. Mnogi se saosećaju sa britanskom kraljicom koja je danas izgubila svog supruga.

Elizabeta je imala 21 godinu kada se udala za princa Filipa 20. novembra 1947. godine. Na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego ijedan drugi britanski monarh. Takođe, njen brak sa princom Filipom najduži je u istoriji britanskih vladara.

Upoznali su se veoma rano. Kraljica Elizabeta II je tada imala samo 13 godina, a princ Filip tek 18. Venčanje je održano u Vensminster Ebiju, a ceremoniju je prenosio BBC radio, koji je u tom trenutku slušalo čak 200 miliona ljudi širom sveta.

Princ Filip je jednom prilikom izjavio kako je tajna njegovog dugog braka sa kraljicom Elizabetom II u toleranciji. Tokom dugih sedam decenija, zajedno su preživeli rat, porodična previranja i buran život na političkoj sceni.

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda.

Princ Filip i kraljica
Foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Prvi znak da su bili predodređeni za zajedničku budućnost pojavio se kada je osvanula njihova slika na venčanju zajedničke rođake, oktobra 1946. godine. Nakon toga su počeli da provode više vremena zajedno, posebno kada je Filip prihvatio posao u oficirskoj školi u Engleskoj. Pre veridbe uživali su u vožnji sportskih automobila i zajedno su išli na izlete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar