Podeli
Foto: EPA-EFE/Fredrik Sandberg/TT *** SWEDEN OUT ***

Švedska, koja ima manje striktnu strategiju od većine evropskih zemalja u borbi protiv pandemije korona virusa, danas je najavila da će prvi put ograničiti javna okupljanja na najviše osam osoba. Oni koji prekrše mere i organizuju veće događaje mogu biti novčano kažnjeni ili čak mogu završiti u zatvoru do šest meseci, javljaju mediji.

Do sada je bilo dozvoljeno okupljanje između 50 i 300 osoba u zavisnosti od situacije, a od 24. novembra biće moguće okupljanje najviše osam osoba što je “neophodna” mera za smanjenje krivulje, izjavio je na konferenciji za novinare premijer Stefan Leven.

“Biće još gore, preuzmite odgovornost i svoju obavezu u zaustavljanju zaraze. Učinite to zbog sebe i zbog Švedske”, dva puta je, naglašavajući svaku reč, ponovio u današnjem dramatičnom i iznenadnom obraćanju javnosti.

“Ne idite u teretane, ne idite u biblioteke, na večere i zabave. Otkažite!”, poručio je premijer.

Ovo je jedna od retkih zabrana koju je uvela Švedska, koja je vodila strategiju bez obaveznog nošenja maski, bez uvođenja karantina, ali je pozvala građane da ograniče kontakte i da što više rade od kuće.

Danas najavljeno ograničenje je samo preporuka, pa će u restoranima i barovima i dalje moći da bude više od osam osoba, ali ne više od osam po stolu.

Takođe, kako javljaju mediji, oni koji prekrše mere i organizuju veće događaje mogu biti novčano kažnjeni ili čak mogu završiti u zatvoru do šest meseci.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim merama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta veća od onih u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim evropskim zemljama poput Španije.

Poslednjih desetak dana Švedska se nalazi pod snažnim udarom drugog talasa infekcije, za koji je glavni državni epidemiolog Anders Tegnel mesecima tvrdio da se neće dogoditi, već da će Švedska iskusiti samo više lokalnih žarišta.

Broj zaraženih dostigao je 6000 dnevno, u bolnicama je oko 1300 pacijenata s koronavirusom, a na odeljenjima intenzivne nege u ponedeljak je bilo 150 najtežih slučajeva.

S obzirom na to da švedski lekari imaju rok od tri nedelje za prijavu smrtnog slučaja, precizni podaci o smrtnosti od covida-19 kasne najmanje nedelju dana, a prema procenama trenutno od korone svakog dana u Švedskoj umire dvadesetak osoba.

U Švedskoj je do sada zaraženo više od 177.000 osoba, a 6.164 osobe su umrla od posledica koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar