Srpski lekar: Švedska nije za kolektivni imunitet

Podeli:

Ginekolog i stručnjak za reproduktivno zdravlje Milan Milenković bio je gost gost jutarnjeg programa TV Nova S "Probudi se". Jedna od glavnih tema bila je uticaj korone na reproduktivno zdravlje. Milenković kaže da u ovom trenutku još nema podataka o dugoročnom uticaju i problemima. On dodaje, između ostalog, da Švedska nije bila zagovornik teorije o kolektivnom imunitetu.

„Korona virus izlovan je u semenoj tečnisti, kod nekih muškaraca koji su imali teži oblik. Neznatno je smanjen broj spermatozoida, brzo se oporavljaju i samim tim ne bi trebalo da imaju dugoročnije posledice“, objašnjava Milenković.

Optimističan je i podatak da nema većeg broja pobačaja u ranoj trudnoći.

„U poodmakloj trudnoći korona je manje opasna nego prethodni sars virus, ali bilo je i fatalnih psoledica. Pet posto trudnica ima težak oblik. Većina obolelih trudnica se, ipak, leči u kućnim okolnostima“, kaže Milenković.

Osvrnuo se i na činjenicu da su zbog korone preventivni pregledi, sve ostale hronične bolesti, pa čak i maligniteti trenutno u drugom planu.

„Smrtnost i povećano obolevanje, te eventualne posledice, videćemo za dve-tri godine“, kaže ovaj stručnjak koji je i u svetskim medicinskim krugovima poznat po uspešnim transplantacije materice.

S obzirom na to da živi na relaciji Srbija-Švedska, tema je bila i način na koji se ta zemlja bori protiv korone.

Milenković objašnjava da Švedska nije bila zagovornik teorije o kolektivnom imunitetu, već da su tamošnji stručnjaci samo bili svesni toga da se ne zna koliko će epidemija trajati i da se ne može zatvoriti celo društvo.

„I tamo je sve redukovano, samo nije bilo kompletnog zaključavanja“, navodi Milenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar