Od Hilandara do Afrike: Fascinantni život princa Filipa

Svet 09. apr. 202115:24 > 15:33
Podeli:
Princ Filip Foto:Hannah McKay/Pool via AP;Foto: EPA-EFE/CAROLINE SEIDE;AP; Foto:AP Photo/Eddie Worth; Foto:AP Photo/Leslie Pries

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II, preminuo je danas u zamku Vindzor u 100. godini, prenose svetski mediji. Bakingemska palata je izdala saopštenje povodom njegove smrti.

PROČITAJE JOŠ:

U izjavi iz Bakingemske palate stoji sledeće: „Njeno Veličanstvo kraljia je sa dubokom tugom objavila smrt svog voljenog supruga, njegovog kraljevskog veličanstva princa Filipa, vojvode od Edinburga. Njegovo kraljevskevko visočanstvo preminulo je jutros u zamku Vindzor u miru“.

„Nova saopštenja biće objavljena u dogledno vreme. Kraljevska porodica se pridružuje ljudima iz celog sveta koji žale za njegovim gubitkom“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Ljudi širom sveta se prisećaju kako je izgledao život britanskog princa. Iako je bio veoma voljen, takođe je bio poznat i po kontroverznim momentima. Uvrede, rasisistički komentari, samo su deo priča koje su isplivale tokom nekih zvaničnih poseta.

Tužna porodična priča

Život Filipove porodice u to vreme nije bio lak. Nisu imali novca, račune su im plaćale bogate tetke, a njegove sestre morale su da traže bogate muževe.

Foto:AP

U međuvremenu, kada je imao samo osam godina, Filipova majka je obolela od šizofrenije, a otac nije želeo da prihvati decu i retko ih je viđao. Čim je Filip napunio devet godina, sve četiri sestre su mu se udale za Nemce, a on je ostao sam kod ujne i ujaka.

Sa ocem se gotovo nikad i nije video, a znao je i da godinama ništa ne čuje o majci, sve dok ih jednog dana, na kratko, nije spojila tragedija. Naime, Filipova sestra Sesilija, njen muž, svekrva i dva sina doživeli su stravičnu avionsku nesreću 1937. godine. Uprkos bolu, svi su nastavili dalje sa svojim životima, prenosi Dejli mejl.

Foto:AP

Odrekao se pravoslavlja

Zbog venčanja sa kraljicom Elizabetom II promenio je veroispovest, pa je iz pravoslavne prešao u anglikansku veru i dobio titulu vojvoda od Edinburga.

Princ Filip je u društvu svog sina princa Čarlsa redovno posećivao Svetu goru. Oni su i počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore.

Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, rekli su tada u pres-službi Patrijaršije SPC.

Foto:AP Photo/Leslie Pries

Kada je Kini uputio višestruke rasističke primedbe

Kada je princ Filip 1986. godine razgovarao sa nekim britanskim studnetima na razmeni koji su boravili u Kini,navodno im je rekao: „Ako ostanete ovde mnogo duže, svi ćete imati kose oči“. Takođe je iskazao svoje mišljenje o Pekingu, nazvavši glavni grad te države „groznim“.

Na istom putovanju, obraćajući se na sastanku Svetskog fonda za divlje životinje, Filip je rekao: „Ako ima četiri noge i nije stolica, ako ima dva krila i leti, ali nije avion, ako pliva a nije podmornica, kantonski Kinezi će to pojesti“.

Foto:AP

Ovako je govorio o Rusiji

Tokom veoma nesrećnog političkog perioda 1967. godine, Filip je za britanski Telegraf, govorio o Rusiji: „Veoma bih voleo da odem u Rusiju, iako su pobili pola moje porodice“.

Vređao je Aboridžine u Australiji

Godine 2002. njegov komentar grupi Aboridžina prilikom posete Australiji sa kraljicom, privukao je veliku pažnju. Kako prenosi britanski Telegraf, on je pitao domorodački narod: „Da li još uvek bacate koplja jedni na druge?“. Osnivač parka kulture Aboridžina je odgovorio: „Ne, to više ne radimo“.

Foto:AP Photo/Eddie Worth

Kada je rekao da Britanke ne umeju da kuvaju

Godine 1961. princ Filip je rekao Škotskom ženskom institutu da „Britanke ne umeju da kuvaju“, prenosi Independent. To objašnjava zašto on uvek koristi roštilj u zamku Balmoral.

Kada je uvredio Škote

Godine 1995., prema BBC-ju princ Filip je pitao škotskog instruktora vožnje: „Kako držite urođenike dalje od pića dovoljno dugo da polože test“?

Uvredio je predsednika Nigerije

Tokom posete ovoj afričkoj zemlji 2003. godine, princ Filip je navodno pogledao Nigerijskog predsednika Oluseguna Obasanjoa, koji je bio odeven u tradiconalnu nošnju i rekao mu je: „Izgledate kao da ste spremni za spavanje“.

Foto:AP Photo/John Stillwell

Kada je rekao da ratnim veteranima ne treba savetovanje

„To je deo ratne sreće. Nismo imali savetnike koji su žurili svaki put kada bi neko pustio pištolj pitajući ih ‘da li ste dobro, jeste li sigurni da nemate problem?’ Samo nastavite dalje“, rekao je on u TV dokumentarcu o 50. godišnjici dana D.

Foto: EPA-EFE/FRISO GENTSCH

Uvredio je dečaka

Mediji su pisali da je princ Filip bio strog otac princu Čarlsu. Svi su mogli da vide kroz šta je Čarls navodno prolazio tokom svog odrastanja, prilikom jedne posete univerzitetu Salford 2001. godine.

Filip je zapanjio dečaka Endrua Adamsa (13) kada mu je rekao: „Mogli biste da izgubite koji kilogram“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar