Premijerka Belgije: Oštrije mere, situacija zabrinjavajuća

Svet 27. jul. 202017:27
Podeli:
Sofi Vilmes, premijerka Belgije
Sofi Vilmes Foto: EPA-EFE/DIRK WAEM / POOL

Belgijski Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je danas da pooštri mere u cilju suzbijanja novog širenja epidemije Kovid-19.

Od 29. jula socialni kontakti se ograničavaju na pet osoba po domaćinstvu uz obavezno nošenje zaštitnih maski i distanciranje.

Izleti, prijemi i venačanja su ograničeni na 10 ljudi, uz izuzetak mlađih od 12 godina, a javna okupljanja na 200 osoba na otvorenom i 100 u zatvorenom prostoru, uz obavezu nošenja maski i fizičko distanciranje.

Zabranjuje se i grupni odlazak u kupovinu, sem ako se ne radi o maloletnim licima u pratnji roditelja, kao i zadržavanje duže od 30 minuta u prodavnicama.

Saopštavajući odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, premijerka Belgije Sofi Vilems naglašava da je situacija u zemlji zabrinjavajuća i da se ”brzo menja”.

”Izuzimajući broj novozaraženih, pod kontrolom je broj primeljenih u boljnicu i broj smrtnih sluačajeva, ali i znamo da će te brojke doći sa određenim zakašnjenjem. Znamo da Belgija nije jedina u Evropi u kojoj se virus ponovo rasplamsao i da zemlje oko nas takođe doživljavaju povratak virusa ”, poručila je Vilems.

Belgijske vlasti zaključuju da je i u trenutnoj situaciji najvažnije ponašanje i odgovornost pojedinca i pozivaju sve građane da prevashodno ”brinu jedi o drugima”.

Od početaka epidemije Kovid-19 u Belgiji je registrovano preko 66.000 zaraženih, od kojih je 9.821 osoba preminula.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Vaš komentar