Preko 100.000 ljudi u Minsku: Hapšenja, šok bombe i suzavac

Svet 25. okt. 202018:59
Podeli:
Foto: REUTERS/Stringer

Više od 100.000 Belorusa izašlo je danas na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku. Policija je upotrebila šok bombe i suzavac kako bi rasterala okupljene, dok je na desetine demonstranata privedeno.

Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku, koja je bacila najmanje deset šok bombi da rastera okupljene, preneo je Rojters navode ruskih agencija.

Eksplozije i beli dim ispunili su ulice glavnog grada Belorusije, nakon čega su usledila masovna hapšenja.

Demonstranti su počeli da beže od policije, a neki su se skrivali iza vozila. Na desetine je privedeno, a snage bezbednosti upotrebile su i suzavac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije proverava navode da je tokom sukoba korišćena bojeva municija, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Kasnije je potvrđeno da je korišćeno oružje kako bi se sprečili napadi na pripadnike policije, kao i da je bilo privođenja, prenele su novinske agencije TASS i RIA Novosti.

Vlasti su zatvorile 12 metro stanica i ograničile pristup internetu preko mobilnih telefona u pokušaju da spreče okupljanja ljudi, navodi Dojče vele.

Prema navodima lokalnog udruženja novinara, dvoje novinara koji su pokrivali današnji protest je privedeno.

U mestu Lida na zapadu Belorusije policija je uhapsila neoliko demonstranata, prenela je ruska agencija RIA Novosti navode beloruske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova unapred je upozorilo građane da ne idu na demonstracije koje nisu odobrene.

„Danas je poseban dan“

„Danas u 23:59 ističe rok Narodnog ultimatuma, a ako zahtevi ne budu ispunjeni, Belorusi će započeti nacionalni štrajk“, izjavila je opoziciona liderka Svetlana Tihanovska u direktnom prenosu iz Litvanije, gde je pobegla nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu kako bi izbegla hapšenje. Dodala je i da je danas poseban dan.

Podsetimo, opozicija je Lukašenku uputila ultimatum – podnesi ostavku do 25. oktobra ili ćeš se suočiti sa generalnim štrajkom.

“Prošla su dva meseca političke krize, nasilja i bezakonja – i dosta nam je. Dana 25. oktobra objavljujemo narodni ultimatum. Režim ima 13 dana da ispuni tri obavezna zahteva: Lukašenko mora da objavi o svojoj ostavci, nasilje na ulicama mora u potpunosti da prestane i moraju se osloboditi svi politički zatvorenici“, navela je tada.

Pročitajte još:

Ipak, Lukašenko nije pokazao nikakve namere da će ispuniti zahteve opozicije i odstupiti.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada uvele su sankcije beloruskim zvaničnicima koji su upleteni u kršenje ljudskih prava tokom demonstracija u Minsku i gradovima širom zemlje.

Baltičke zemlje Litvanija, Latvija i Estonija već su nametnule sankcije krajem avgusta.

Lukašenko je optužio zapadne zemlje da se mešaju u unutrašnje stvari Belorusije, te da pokušavaju da podstaknu nasilni ustanak protiv njega.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Preko 13.000 demonstranata uhapšeno je do sada, a nekoliko stotina je pretučeno u sukobima sa policijom.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar