Predsednik Rumunije: Stranke desnog centra formiraju vladu

Svet 07. dec. 202019:11
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Predsednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je nakon parlamentarnih izbora da su stranke desnog centra osvojile dovoljno glasova za formiranje koalicione vlade.

„Grupe desnog centra prikupile su više od 50 odsto svih glasačkih listića. Nova vlada biće formirana oko njih“, rekao je predsednik Rumunije.

Povezane vesti:

Johanis je dodao i da će pozvati stranke na konsultacije o formiranju nove vlade „u danima koji slede“, preneo je Rojters.

Takođe je više puta istakao da će Orbanu zadati zadatak da formira koalicionu vladu desnog centra kako bi obuzdao balonski budžetski deficit i vratio kredibilitet države-članice Evropske unije među stranim investitorima.

Prema zakonu ove zemlje, predsednik može da izabere premijera, zaobilazeći pobedničku stranku ukoliko ona ne uspe da obezbedi potpunu većinu.

Rumunski opozicioni socijaldemokrati (PSD) preuzeli su vođstvo u prebrojavanju glasova nakon parlamentarnih izbora, pokazali su delimični rezultati u ponedeljak – ali oni verovatno neće biti deo sledeće vlade.

Iz sveta i regiona pročitajte još:

Opoziciona umereno leva PSD osvojila je najviše glasova prema izlaznim anketama, ali možda neće imati dovoljnu podršku da formira funkcionalnu većinu u borbi sa Nacionalno-liberalnom strankom (PNL) na čelu sa premijerom Ludovikom Orbanom.

Sa prebrojanih 84% biračkih mesta, opoziciona PSD je osvojio malo ispod 30 odsto glasova za oba doma parlamenta, dok su Orbanovi liberali dobili 25 odsto.

Centristički savez USR-PLUS, verovatni koalicioni partner liberala, osvojio je 15 odsto glasova.

Odmah po objavljivanju izlaznih anketa premijer Orban proglasio je pobedu, rekavši da “PNL veruje da je pobednik ovih izbora”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar