Poplave blokirale Njujork: Metro obustavljen, proglašeno vanredno stanje

Svet 02. sep. 202110:02 > 11:42
Podeli:

Uragan Ida je nakon Luizijane stigao u Njujork i izazvao potpuni kolaps u gradu. Vlasti su noćas proglasile vanredno stanje, a građanima je naloženo da ne napuštaju svoje domove.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Njujorku su tokom noći zabeležene ogromne padavine, za koje se smatra da su ostaci uragana Ida koji je opustošio Luizijanu. Metro je skoro potpuno zaustavljen zbog vode, kuće u Nju Džerziju su uništene, a opasnost od tornada vreba. Hiljade domova ostalo je bez električne energije, ali, kako se čini, to je najmanji problem sa kojim se građani Njujorka suočavaju.

Nacionalna meteorološka služba izdala je hitno upozorenje zbog padavina. Kako su naveli na Tviteru, ovo je prvi put Njujork pogađaju ovakve poplave.

Oluja je odnela jedan život u Nju Džerziju, ali se očekuje povećanje broja žrtava tokom dana.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio bio je primoran da proglasi vanredno stanje i pozove građane da ostanu u svojim domovima.

„Ovo je istorijska količina padavina koja izaziva brutalne poplave, a uslovi na putevima su opasni“, upozorio je De Blazio.

Kako je zabeležila Nacionalna meteorološka služba, oko osam centimetara kiše palo je u Centralnom parku, dok su letovi sa aerodroma u Njuarku suspendovani.

Snimci koji pristižu iz Njujorka prikazuju katastrofalne prizore iz metroa, gde je bujica onemogućila normalan protok vozova, ali na svu sreću hitne službe su uspele da evakuišu građane na vreme.

Naučnici su upozorili na povećanje aktivnosti raznih ciklona zbog zagrevanja površine okeana i klimatskih promena, što predstavlja sve veću pretnju naseljima na obalama širom sveta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar