Poljska gradi ogradu duž granice sa Belorusijom

Svet 23. avg. 202115:44
Podeli:
Litvanija, migranti, Belorusija
Foto: TANJUG/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Poljska će izgraditi ogradu duž svoje granice sa Belorusijom kako bi se zaustavio priliv migranata, rekao je danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Pročitajte još:

„Nova čvrsta ograda visoka 2,5 metra biće izgrađena na granici sa Belorusijom“,objavio je Blaščak na svom Tviter nalogu.

Poljska vlada je naišla na oštru kritiku zagovornika ljudskih prava zbog teškog stanja grupe migranata zarobljenih dve nedelje na otvorenom prostoru između poljske i beloruske granice.

Poljska tvrdi da bi puštanje migranata da uđu na poljsku teritoriju podstaklo dalje ilegalne migracije, a takođe bi išlo u prilog beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Marćin Pšidač.

„Situacija je užasna i ne sumnjam da se ti ljudi suočavaju sa okrutnim, ponižavajućim nehumanim postupanjem, a u nekim slučajevima to se mora nazvati po imenu, mi imamo posla sa mučenjem“, rekao je Mikolaj Pjetšak, advokat koji zastupa migrante.

Litvanija je danas saopštila da će do septembra sledeće godine završiti ogradu na granici sa Belorusijom koja je dugačka 508 kilometara.

Lukašenko je rekao da više neće zadržavati migrante zbog sankcija EU uvedenih nakon spornih predsedničkih izbora prošle godine i naknadnog suzbijanja demonstranata i neistomišljenika.

BONUS VIDEO: „Život“ migranata u Majdanu i pogled kroz žicu u bolje sutra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar