Podrška demokratskoj Belorusiji: Bajden primio Tihanovsku

Svet 28. jul. 202122:32
Podeli:
Svetlana Tihanovska i Dzo Bajden
Svetlana Tihanovska i Džo Bajden Foto:Handout / AFP / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden susreo se danas sa opozicionim beloruskim liderom Svetlanom Tihanovskom obećavši joj podršku zbog "demokratije i ljudskih prava" u bivšoj sovjetskoj republici. Prethodno je Tihanovska imala susrete sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

„Bila mi je čast da se sretnem sa Tihanovskom u Beloj kući ovog jutra. SAD su uz beloruski narod u njegovoj borbi za demokratiju i univerzalna ljudska prava“, poručio je Bajden putem Tvitera.

Tihanovska je zatražila snažnije angažovanje SAD protiv vlade predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Prethodno je Tihanovska imala susrete sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivenom.

Prošle nedelje Tihanovska je zamolila američke zvaničnike da uvedu sankcije protiv državnih kompanija koje se bave preradom drveta, proizvodnjom čelika, ulja.

„Hvala vam, predsedniče SAD, za jak signal solidarnosti sa milionima hrabrih Belorusa koji se miroljubivo bore za svoju slobodu. Danas Belorusija je na liniji fronta između demokratije i autokratije. Svet je uz nas. Belorusija će biti uspešna priča“, navela je Tihanovska na Tviteru.

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska.
Tihanovska je odmah posle izbora napustila Belorusiju i otišla u Litvaniju.

BONUS VIDEO: Koronavirus u Belorusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar