Perović: Krivokapića izabrao narod, crkva ga samo predložila

Svet 10. nov. 202014:01
Podeli:
Foto:Nova S

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smatra da crkva i država moraju da sarađuju i da crkva mora da iskaže svoje mišljenje o nekim važnim temama kao što to rade poglavari i drugih verskih zajednica.

On je za Radio Crne Gore rekao da je mandatara Zdravka Krivokapića izabrao narod, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, već da ga je ona samo predložila. Istakao je da crkvi nije prioritet da se vraća 50 godina unazad i da vrši reviziju jednog rata.

Pročitajte još:

“Dakle, možemo da kažemo da je crkva na neki način posle svih onih litija na jednu veliku inicijativu građanstva i vernika, pa i nekih političkih faktora, predložila da one političke snage koje nisu podržale Zakon o slobodi veroispovesti, a koji je po nama bio krajnje problematičan, neustavan i diskriminacioni, dobiju neku ličnost koja nije iz sveta politike i koja na neki način personalizuje litije. Zdravko Krivokapić samo je jedna od takvih ličnosti, a bilo ih je puno“, rekao je Perović, kako prenosi Portal RTCG.

Perović se osvrnuo na neke medijske natpise koji su usledili nakon smrti mitropolita Amfilohija.

„Radi slušalaca Radija Crne Gore objasnio bih da su sve priče i tenzije, o neizvesnosti, o nekim čak i političkim temama koje se vezuju za izbor mitropolita, ubeđen sam, medijski napumpane i veštački predimenzionirane od strane nekih medija koji, čini mi se, ne bi ni imali posla ako se ne bi bavili crkvom na neki, da kažem, malo izopačeni način“, istakao je Perović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Novog mitropolita bira Sabor, crkveno telo koje okuplja sve episkope, u ovom slučaju to je nekih četrdesetak vladika Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se obično sastaju u periodu Vaskrsa i Trojičindana, a da se ne bi do tada čekalo, izabere se odmah administrator Mitropolije i on upravlja najmanje do okupljanja Sabora“, objašnjava Perović.

Objašnjavajući da je zbog sveukupne epidemiološke situacije neizvesno da li će Sabor biti održan u maju mesecu, kaže da je bitno da crkveni život ne trpi, jer imaju vladiku koji obavlja sve vladičanske poslove. Ističe i da u ovom trenutku i nije baš umesno pričati o izboru novog mitropolita.

„Nije u redu da se sad mnogo o tome priča zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku“, istakao je Perović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar