Pelješki most – spajanje Hrvatske: „Hvala Bogu, i to smo dočekali“

Svet 28. jul. 202110:51
Podeli:
Pelješki most Pelješac
Pelješki most Foto: Milan Sabic/PIXSELL

"Hvala Bogu, i to smo dočekali. Pelješki most je sagrađen. Pa kad smo čekali tolike godine, možemo još koji mesec da se otvori za saobraćaj. Izdržaćemo ove gužve i jade na granicama u Kleku i Bistrini", tako su govorili Neretvani i Pelješčani sa kojima je Jutarnji.hr juče razgovarao uoči velikog događaja, postavljanja zadnjeg čeličnog segmenta na mostu čime se zvanično završava rasponska konstrukcija mosta i spaja hrvatski sever i jug.

PROČITAJTE JOŠ:

Tek osamnaest metara ili pučki rečeno osamnaest koraka delili dve obale u Komarnoj i Brijesti. Trapez kojim će se popuniti ta zadnja „rupa“ spremno čeka da se podigne u svoje ležište. Sajle na dizalicama već su zakačene, vitla su napeta, samo čekaju sredu veče pa da 250 tona težak čelični komad, zadnji u nizu, ugrade u telo mosta. Greške ne sme biti, prenosi Jutarnji.hr.

Iznenađeni brzinom

Nestrpljivi su Kinezi, a nestrpljivi su i Pelješčani i Neretvani pred kojima su dani za pamćenje. Kinezi će spajanje mosta proslaviti svojim tradicionalnim vatrometom za sreću svih: i radnika koji su gradili i putnika koji će se mostom prolaziti, a domaći će slavlje pripremiti kada prva vozila prđu preko mosta.

„Sretan sam zbog Pelješkog mosta, koji će preporoditi Ston i Pelješac“, reći će Stonjanin Joso Stepić, i sam iznenađen brzinom kojom je most sagrađen.

Pelješki most Pelješac
Pelješki most Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Ma znao sam da će se sagraditi, ali ne u ovako kratkom roku“, kaže Joso, koji je posebno srećan jer više neće biti gužve na granicama.

„I sam se bavim uzgojem pilića i znam koliko je problem na granici za prevoz živih životinja, koje smo morali voziti na trajekt u Trpanj. To je čisto gubljenje vremena i novca“, ističe Joso koji jedva čeka proći Pelješkim mostom. U Komarni i Brijesti pomalo su i setni jer im odlaze susedi Kinezi s kojima su se srodili u ove tri godine.

„Neće se oni sigurno tu naseliti, a da su dobri susedi, jesu. Pre korone su izlazili i dolazili ovde kod mene. Voleli su da probaju naše pelješko vino“, kaže Jocko Božović iz Brijeste koji živi nedaleko od gradilišta mosta. Za koji mesec višesatne kilometarske kolone na četiri granične kontrole biće tek deo neugodne prošlosti. Nema više kontrola na četiri granična prelaza.

„Most je veliki dobitak za Pelješac. Mislili smo da nećemo dočekati, ali jesmo. Pa zamislite koliko se puta otvaralo i zatvaralo to gradilište. Poći ćemo svakako kada se bude postavljao zadnji segment“, kazaće Ante Begović i Mato Poljanić.

Pelješki most Pelješac
Pelješki most Foto: Grgo Jelavic / Xinhua News / Profimedia

Pao kamen sa srca

„Jaki su udari vjetra, ali nadam se da su projektanti to predvideli“, ističu. Ovdašnjim stanovnicima pao je veliki kamen sa srca jer radovi su se na mostu dva puta otvarali, onda je Milanovićeva Vlada pompozno odustala od mosta. Crv sumnje je uvek bio među ljudima da će nešto poći po zlu da će projekt mosta propasti.

„Moj otac je bio živ kad se most počeo raditi 2007. godine i uvek je govorio „ja to neću dočekati“ i nije dočekao, umro je pre četiri godine“, kaže Jocko Božović.

Posebno su Pelješkim mostom zadovoljni pelješki školjkari koji su imali grdne probleme kod provoza školjaka preko Kleka i Bistrine. Kako su se školjke tretirale kao žive životinje, morali su ih transportirati trajektom Trpanj-Ploče, što im je bilo neisplativo i komplikovano. Ivan Prlaguzić iz Brijeste svoje školjke proda na licu mesta, ali most i bolja povezanost poboljšaće mu prodaju. Pelješki most daće novi zamah privrednom razvitku doline Neretve i Pelješca.

„Gradnjom mosta Neretvani će prodisati punim plućima i doslovno početi živeti turizam. Nismo ni svesni koje mogućnosti dobijamo u budućnosti sa mostom“, kaže neretvanski ugostitelj Pavo Jerković. A Pelješčane je dodatno obradovao i ministar saobraćaja Oleg Butković kada je javno obznanio da neće biti naplate mostarine. Preko Pelješkog mosta svi će se voziti besplatno, i domaći i stranci, a novac za održavanje mosta osiguraće Republika Hrvatska. Prvi automobili preko Pelješkog mosta trebali bi proći na proleće iduće godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar