Patenti na vakcine protiv korone – suprostavljena mišljenja

Svet 06. maj. 202120:38
Podeli:
Skoplje Fajzer vakcina Makedonija
Skoplje Fajzer vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

SAD podržavaju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv korone, objavila je administracija američkog predsednika Bajdena. I Evropska unija je spremna da razgovara o predlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv koronavirusa.

U svetu su sve glasniji zahtevi da se na vakcine za kovid-19 ukinu patentna prava. To bi omogućilo masovnu proizvodnju vakcina, ali i mogućnost da siromašne zemlje ozbiljnije počnu proces imunizacije.

„Ono što su Indija i Južna Afrika zatražile je privremeno odricanje patenata dok se ne reši pandemija“, izjavio je Naledi Pandor, ministar za međunarodne odnose Južnafričke Republike.

Pres sekretarka Bele kuće je istakla da i pored predloga predsednika Bajdena da se vlasnici privremeno odreknu patetntnih prava za vakcine, kako bi se obezbedile potrebne količine, ceo proces mora da se vodi po zakonu.

Za takvu odluku potrebna je opšta saglasnost u okviru Svetske zdravstvene organizacije.

„On (Bajden) veruje u proces internog odlučivanja, koji poštuje odluke kancelarije trgovinskog predstavništva SAD. Mi smo usled globalne pandemije i razmatramo razne opcije, jer je cilj da dobijemo što bolju ponudu vakcina, na najefikasniji i najisplativiji način“, rekla je Džen Psaki.

O ovoj temi izjasnila se i Evropska unija.

„Evropska unija je takođe spremna da razgovara o bilo kom predlogu koji tretira krizu na efikasan i pragmatičan način. Spremni smo da razgovaramo o američkom predlogu za odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine kovid-19 i da li bi to bilo rešenje problema“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Američki milijarder Bil Gejts odbacio je predlog da se ukinu patentna ograničenja za vakcine protiv virusa korona. On je rekao da ne veruje da intelektualna svojina ima ikakve veze sa dugotrajnim globalnim naporima da se obuzda pandemija.

„Patenti nisu ograničavajući faktor za proizvodnju, na primer, naše vakcine. Naš proizvodni proces uključuje 50.000 koraka, od kojih svi moraju biti izvedeni tačno kako bi se osigurala efikasnost i sigurnost“, kaže doktorka Ozlem Tureci, glavna istraživačica kompanije Biontek.

Suština je, međutim, u razlikama između stavova lekara i vlasnika farmaceutskih kuća.

„Ovom odlukom bi se ljudi stavili iznad patenata. Radi se o tome da budemo predvodnici u svetu koji se bori sa problemom bez presedana“, kaže doktor Vivek Murti, šef službe za javno zdravlje Sjedinjenih Američkih Država.

Sudeći prema profitu koji očekuju vlasnici patentnih prava na vakcine, teško da će političari da se usude da im zavuku ruku u džep.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar