Papa Franja: Smanjite dug siromašnim zemljama

Svet 08. apr. 202119:46
Podeli:
Foto:EPA-EFE/REMO CASILLI / POOL

Papa Franjo pozvao je šefove svetskih finansijskih institucija da siromašnim zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa smanje teret duga i daju im veću ulogu u globalnom donošenju odluka. U pismu učesnicima prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke papa je napisao da je pandemija naterala svet da se pomiri sa, međusobno povezanom, socio-ekonomskom, ekološkom i političkom krizom.

„Pojam oporavka ne može značiti povratak nejednakom i neodrživom modelu privrednog i društvenog života gde sićušna manjina svetske populacije poseduje polovinu bogatstva“, navodi papa Franjo u pismu od 4. aprila.

Pozvao je na novi „globalni plan“ koji „neminovno znači siromašnijim i manje razvijenim zemljama dati efikasnu ulogu u donošenju odluka i olakšati im pristup međunarodnom tržištu“.

Dodao je da duh globalne solidarnosti „zahteva barem značajno smanjenje tereta duga najsiromašnijim nacijama koji je pogoršan pandemijom“.

Finansijski šefovi 20 najvećih ekonomija u sredu su produžilii obustavu troškova servisiranja duga zemljama u razvoju, ali nisu uspeli da ukinu dug ili ga ublaže, što je bio zahtev neprofitnih organizacija.

Finansijska tržišta moraju biti regulisana zakonima i propisima koji će osigurati da ona funkcionišu za opšte dobro, rekao je papa Franja i pozvao na „pravedno finansiranu solidarnost s vakcinama„.

„Ne smemo da dozvolimo da zakon tržišta prednjači nad zakonom ljubavi i zdravlja svih nas“, naveo je Papa.

On je takođe pozvao na bržu vakcinaciju u siromašnim državama a trošenje novca na oružje usred pandemije nazvao skandaloznim.

Kampanje vakcinisanja u siromašnim afričkim zemljama jako zaostaju za bogatim svetom, posebno za Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom pa je papa apelovao na političke i privredne lidere da osiguraju „vakcinu za sve, posebno za najranjivije“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar