Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti

Svet 17. sep. 202110:48
Podeli:
Foto:ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Impozantna bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, a njeni tvorci kažu da je prva u svetu podignuta njemu u čast.

Pročitajte još:

Statua je podignuta u poslovnom parku blizu reke Dunav, a bista se nalazi na kamenom postolju sa ugraviranim imenom Satoši Nakamoto, pseudonimom misterioznog programera bitkoina čiji pravi identitet nije poznat.

„Smatramo da je Satoši osnivač čitave industrije kriptovaluta. On je stvorio bitkoin, stvorio je blokčein tehnologiju, on je bog našeg tržišta“, rekao je Andras Giorfi, osnivač projekta.

Statua je umotana u bronzanu kapuljaču sa logom bitkoina, jako je uglačana kako bi bila reflektujuća poput ogledala u kojem se gledaoci mogu videti.

Foto:ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Autori statue su vajari Reka Gergeli i Tamas Gili koji su nastojali da pokažu ljudski oblik dok su ostali verni anonimnosti Nakamota.

„Bio je to veliki izazov. Vrlo je teško napraviti portretnu skulpturu osobe za koju ne znamo kako izgleda. Nadam se da sam kroz jezik sulpture uspeo da prenesem osnovnu ideju bitkoina, da on pripada svima i nikome u isto vreme“, rekao je Gili.

Kako je rekao, na otkrivanje skulpture pozvan je i Nakamota, kako bi se končno saznao njegov identitet.

Iako je događaj privukao nekoliko stotina ljudi, niko se nije oglasio kao osnivač kriptovalute koja je provukla desetine miliona investitora i koja je usvojena ovog meseca kao legalna valuta u Salvadoru.

BONUS VIDEO: Šta je sporno u naprednoj kineskoj tehnologiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar