Osujećeni sajber napadi na izraelske bolnice

Svet 17. okt. 202113:44
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Niz pokušaja sajber napada na izraelske bolnice i zdravstvene centre osujećen je tokom vikenda, saopštili su Nacionalna sajber uprava i Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte još:

Kako je danas saopšteno, pravovremena procena i brz odgovor uprave i zaposlenih su zaustavili te pokušaje i nije pričinjena šteta.

Devet bolnica i zdravstvenih institucija je bilo meta, javili su izraelski mediji na hebrejskom, ali nije bilo odmah jasno o kakvim sajber napadima se radi, ni ko stoji iza njih.

Sajber uprava i ministarstvo su takodje naveli da u proteklim danima rade na jačanju sajber zaštite i identifikaciji nove ranjivosti zdravstvenog sektora.

Pokušajima napada tokom vikenda prethodio sajber ansomver napad na Medcinski centar Hilel Jafe u Haderi koji je paralisao sisteme, pa se procenjuje da će se oporaviti tek za nekoliko meseci.

Sudeći po novim podacima Izrael je od 2020. godine zemlja koja je najviše na udaru takvih napada.

Oni uključuju prodor u mreže da se šifruju podaci, a onda se traži otkupnina kaja se plaća kriptovalutom u zamenu za digitalni ključ.

Kao vladina bolnica Hilel Jafe ne može da plaća otkupninu.

Majkrosoft je prošle nedelje saopštio da je identifikovao grupu iranskih hakera na čijoj su meti izraelske i američke odbrambene tehnološke kompanije, te firme koje upravljaju pomorskim saobraćajem na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO: Efekti organizovanog kriminala na Balkanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar