Optužen Amerikanac koji je pretio da će ubiti Bajdena

Svet 17. mar. 202110:43
Podeli:
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Amerikanac je optužen za terorizam u Mičigenu jer je pretio da će ubiti predsednika Džoa Bajdena i demokratske zvaničnike, saopštile su juče pravosudne vlasti te savezne države na severu Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Džošua Doktor (21) objavio je u januaru niz komentara na platformi Aj Fani.

Pretio je da će vatrenim oružjem ubiti američkog predsednika, zvaničnicu demokrata u Kongresu Nensi Pelosi i demokratsku guvernerku Mičigena Gretčen Vitmer nazivajući se „katalizatorom“ nove američke revolucije, rekla je glavna tužiteljka te države Dana Nesel u saopštenju.

Usto je na svom mobilnom telefonu imao informacije o izradi bombe i o tome gde nabaviti potreban materijal, navodi se u saopštenju.

Preti mu do 40 godina zatvora

Optužen je za terorističku pretnju i upotrebu računara radi počinjenja krivičnog dela, što su dve točke optužnice za koje može dobiti 20 godina zatvora za svaku.

U utorak se predao vlastima, a 8. aprila treba da se pojavi pred sudom.

Američka vlada je krajem januara objavila službeni izveštaj u kojem prvi put upozorava na domaću terorističku pretnju, na „ekstremiste“ koji dolaze iz redova političkih protivnika Džoa Bajdena.

Demokratski predsednik je obećao da će „pobediti belački rasizam i domaći terorizam“ u svom inauguracionom govoru 20. januara.

Gretčen Vitmer je još prošle godine bila na meti omanje grupe krajnje desnice koja je planirala da je otme i da joj „sudi“ za veleizdaju zbog uvođenja restriktivnih mera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar