Omikron stigao u Grčku

Svet 02. dec. 202110:18 > 10:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Nova mutacija koronavirusa, koja je nazvana omikron, otkrivena je u Grčkoj, potvrdio je ministar zdravlja Tanos Plevris.

On je rekao da je zaražen grčki državljanin na Kritu, a koji je nedavno stigao iz Južne Afrike.

Ministar je uverio da su ispoštovani svi karantinski protokoli i protokoli praćenja.

Predsednik Grčke nacionalne zdravstvene organizacije (EODI) Teoklis Zautis rekao je da je ta osoba stigla u Grčku iz Južne Afrike 26. novembra ujutru. On je napomenuo da je prvi brzi test bio negativan. Međutim, 29. novembra je bio pozitivan na koronavirus, a zatim je podvrgnut PCR testu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ispostavilo se da je ovo slučaj omikron mutacije. Praćeni su svi kontakti obolelih i njihovi testovi su negativni na korona virus. Oni su i dalje pod prismotrom“, rekao je Zautis.

Prvi slučaj omikron varijante u SAD otkriven je u sredu u gradu San Francisku, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Pojedinac, koji je bio potpuno vakcinisan i imao blage simptome koji se popravljaju, nalazi se u karantinu i od tada je pozitivan. Kontaktirani su svi bliski kontakti koji su bili negativni“, navodi CDC u saopštenju za javnost.

Nema lokdauna u Grčkoj 

Grčke vlasti ponovile su prošle nedelje da neće biti nacionalnih karantina i novih mera za one koji su vakcinisani protiv koronavirusa, uprkos pojavi nove varijante i porastu pozitivnih slučajeva.

„Ne idemo u karantin, činimo sve što je moguće da ograničimo širenje pandemije, ojačamo nacionalni zdravstveni sistem i povećamo pokrivenost vakcinacijom, uključujući i treću dozu“, rekao je portparol vlade Janis Ekonomu na konferenciji za novinare.

BONUS VIDEO Omikron – Novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar