Objavljen satelitski snimak: Kako izgleda gradnja Pelješkog mosta

Svet 02. avg. 202110:21
Podeli:
Pelješki most Pelješac
Pelješki most Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Brojni sateliti kontinuirano snimaju gotovo sva dešavanja na površini Zemlje, a uz pomoć takvih satelita Hrvatsko udruženje kriznog menadžmenta objavilo je video koji pokazuje kako je tekla izgradnja Pelješkog mosta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj poduhvat omogućili su sateliti konstelacije Sentinel iz projekta Copernicus koji kontinuirano snimaju površinu naše planete kako bi se promene na njoj mogle detaljno proučavati, prenosi Bug.hr.

Tako su sateliti zabeležili i napredak izgradnje Pelješkog mosta koji spaja Komarnu na kopnu i Brijestu na poluostrvu Pelješcu. Most je ukupno dugačak 2.404 metra, što je sasvim dovoljno da se iz satelita Sentinel lepo vidi kako je nastajao, od prvih stubova, preko pojedinih segmenata pa do potpunog spajanja.

Hrvatsko udruženje kriznog menadžmenta na svom je Tviter nalogu objavilo „tajmleps“ videozapis dobijen iz ovih satelita, snimljen u razdoblju od 2018. do 2021. godine.

Sateliti konstelacije Sentinel u sklopu evropskog projekta Copernicus kontinuirano snimaju površinu Zemlje. Dva satelita Sentinel 2 nalaze se u polarnoj orbiti sinhronizovanoj sa Suncem, na razmaku od 180 stepeni jedan od drugog.

Na ovaj način jedan od tih satelita iznad svakog područja na Zemlji prođe svakih pet dana, a kamere na njima u svakom trenutku pokrivaju oko 290 kilometara širine Zemljine površine. Na srednjim geografskim širinama frekvencija snimaka može biti i do 2-3 dana, što omogućava vrlo detaljno beleženje bilo kakvih promjea na tlu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar