Norveški desničar odustao: Tramp ne zaslužuje Nobela za mir

Svet 07. jan. 202123:58
Podeli:
Foto:EPA-EFE/TORSTEIN BOE/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Poslanik norveškog parlamenta Kristijan Tibring-Gjede koji je predložio predsednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir izjavio je danas da on ne zaslužuje to priznanje zbog ponašanja nakon poraza na predsedničkim izborima.

Tibring-Gjede, poslanik desničarske antimigrantske stranke, naveo je da je njegovo kandidovanje Trampa za Nobelovu nagradu za mir u septembru bilo opravdano u to vreme zbog napretka u normalizaciji odnosa na Bliskom istoku zahvaljujući američkom predsedniku.

On je međutim dodao da ponašanje posle poraza na predsedničkim izborima 3. novembra sada diskvalifikuje Trampa iz trke za prestižnu nagradu.

„Tramp je postigao rezultate na Bliskom istoku, za mir izmedju Izraela i nekoliko susednih zemalja. Ali kada vidimo šta je potom usledilo i šta se upravo dogodilo, bilo bi potpuno neprirodno da Tramp dobije takvu nagradu“, rekao je norveški desničar.

Dodao je da je Tramp posle poraza od kandidata demokrata Džozefa Bajdena bio „takoreći mentalno nestabilan, ako je suditi prema njegovom ponašanju“.

„Cenim da je sramotno šta je radio posle izbora. Trebalo je odavno da prihvati poraz“, naveo je Tibring-Gjede.

On je i 2018. godine predložio Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

Za tu nagradu za 2021. godinu Trampa je nominovao i poslanik švedskog parlamenta Magnus Jakobson, zbog uloge u postizanju sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa iz septembra.

Tramp je od izborne noći do danas odbijao da prizna poraz na izborima, iznoseći neosnovane tvrdnje da je pokraden. Nakon što je Kongres SAD jutros potvrdio pobedu Bajdena, Tramp je rekao da će mirno predati vlast 20. januara, ali je ponovio da ne prihvata ishod izbora.

Jučerašnji protest hiljada Trampovih pristalica u Vašingtonu na kojem je predsednik SAD usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji o izbornoj prevari, rezultirao je njihovim upadom u Kongres i sukobima s policijom u kojima su poginule četiri osobe.

 

Komentari

Vaš komentar