Svi razlozi zbog kojih Nemačka baca vakcine

Svet 10. mar. 202113:12 > 13:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Vakcina je tražen i redak proizvod koji mnogi s nestrpljenjem očekuju. Ali u Nemačkoj se vakcine, zbog loše logistike – bacaju, tvrdi, između ostalih, jedan opozicioni političar. DW proverava da li je to tačno?

Svetski prvak u izvozu, specijalisti za logistiku, država koja je sinonim za dobru organizaciju. Nemačka u svetu ima dobru reputaciju kada je reč o efikasnosti i administraciji. Zato mnoge ljude u toj zemlji boli što organizacija u borbi protiv pandemije veka protiče poprilično problematično. I dalje se beleži veliki broj infekcija, i dalje ima problema sa kapacitetima za testiranje. Zbog toga Nemci imaju sve manje strpljenja u borbi protiv pandemije. A tu je i najveći problem: vakcinacija protiv korone i dalje škripi.

Pročitajte još:

Samo 2,7 odsto Nemaca je kroz vakcinaciju došlo do pune zaštite, a 5,7 odsto njih primilo je prvu dozu vakcine. To su statistički podaci Saveznog ministarstva zdravlja od 4. marta. U poređenju sa svetom, prema evidenciji američke medijske kompanije Blumberg, Nemačka je tek na 33. mestu, daleko iza ostalih velikih industrijskih država poput Velike Britanije (31,4%) ili SAD (16,3%). Upravo zbog toga sve veću pažnju privlače izjave da neophodne doze vakcina u Nemačkoj navodno moraju da budu bačene. To, između ostalih, tvrdi i šef nemačkih opozicionih liberala (FDP) Kristijan Lindner.

„Dok bi u SAD, prema Bajdenovim tvrdnjama, svaka odrasla osoba trebalo da dobije ponudu za vakcinisanje do kraja maja, u Nemačkoj se vakcine bacaju ili ostaju neupotrebljene… Katastrofa sa vakcinama ne može ovako dalje da teče. Potrebno je uskladiti vakcinaciju, testiranja i popuštanje mera“, napisao je Lindner na svom Tviter-nalogu.

Da li je to tačno? O tome ne postoje podaci na nacionalnom nivou. Savezno ministarstvo zdravlja na upit o tome upućuje da se odgovori potraže od saveznih nemačkih pokrajina. Ni institut Robert Koh (RKI) ne prikuplja takve podatke, kako je za DW potvrdila je portparolka te referentne nemačke ustanove. Zbog toga smo upit poslali nadležnim ministarstvima u svih 16 pokrajina – i dobili različite odgovore:

Pokrajinske statistike

Iz Ministarstva za socijalna pitanja i integraciju u Baden-Virtembergu na pitanje DW odgovoreno je da se bačene doze vakcina ne beleže sistematski i da se to veoma retko dešava, te da se doze, i ako ostanu neupotrebljene, koriste za dalju vakcinaciju prioritetnih grupa.

U Bavarskoj, kako stoji u odgovoru tamošnjeg ministarstva zdravlja, od početka vakcinacije u toj pokrajini, bačeno je 0,2 odsto doza. U apsolutnim brojkama to znači: bačeno je 3.021 doza od milion i 608.150. Taj broj obuhvata i hiljadu doza sa početka vakcinacije koju se bačene jer nisu bili poštovani propisi o njihovom skladištenju i transportu, odnosno rashladnom lancu. „Ostali razlozi za bacanje doza vakcina su lomljenje, suviše malo vakcine u bočici, greške u primeni i onečišćenje.“

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U Berlinu je, kako je istaknuto iz Odeljenja za zdravlje berlinskog Senata, do sada bačeno samo pet doza vakcina. Ukoliko se, kako je rečeno, i dogodi da ostane neka doza cepiva, njime se vakcinišu zaposleni u centrima za vakcinaciju.

Slične odgovore dobili smo i iz ostalih pokrajinskih institucija. U nekim od pokrajina čak i ne nama bačenih doza, a one koje ostanu neupotrebljene koriste se za vakcinisanje negovatelja, lekara i prioritetnih grupa.

Obmanjivanje javnosti

Zaključak nakon provere činjenica koju je sproveo DW jeste da izjave o bacanju vakcina obmanjuju javnost. Kristijan Lindner objašnjava da se vakcine bacaju ili ostavljaju da stoje. Iako to nije u potpunosti pogrešno, to se, prema našem istraživanju, u stvari dogodilo samo u nekoliko slučajeva. Ali način na koji to Lindner prikazuje, ne odgovara trenutnom činjeničnom stanju.

U mnogim pokrajinama uopšte se ne bacaju vakcine, u nekima je reč o veoma malom broju doza, dok u nekim pokrajinama nema takvih podataka. Kada je vakcina morala da se baci, glavni razlozi bili su problemi s rashladnim lancem ili problemi s kvalitetom vakcina.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar