Nema više američkih trupa u Somaliji

Svet 18. jan. 202118:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Prema američkoj komandi za Afriku, američka vojska je završila povlačenje trupa iz Somalije. Amerčke trupe podržavale su i podučavale elitnu somalijsku jedinicu poznatu kao Danab "munja" brigada.

Portparol AFRICOM-a pukovnik Kristofer P. Karns potvrdio je za Somalijski servis Glasa Amerike da je premeštanje trupa završeno pre roka predviđenog predsedničkom direktivom od prošlog decembra, kojom se nalaže uklanjanje trupa do sredine januara.

Amerčke trupe, oko 700 ljudi, podržavale su i podučavale elitnu somalijsku jedinicu poznatu kao Danab „munja“ brigada.

Karns je rekao da u Somaliji ostaje „vrlo ograničeno“ američko prisustvo.

Američki vojni zvaničnici ranije su rekli da će veći deo osoblja biti prekomponovan u regionu, ali Karns nije želeo da pruži detaljan pregled mesta u koje su američke snage premeštene u Africi „zbog tekućih operacija“.

AFRICOM je saopštio da je repozicioniranje završeno dva dana ranije, dok je još uvek vršen pritisak na al-Šabab. Dan pre okončanja procesa, 13. januara, AFRICOM je izvestio o trećem vazdušnom napadu na al-Šabab ove godine.

U udar u blizini Bulo Falaja u regionu zaliva ubijen je jednog člana al-Šababa i uništien je kompleks, navodi AFRICOM.

SAD su se obavezale da će i dalje angažovati sa somalijskim snagama i održavati pritisak protiv al-Šababa.

U nedelju je militantna grupa al-Šabab napala konvoj somalijskih snaga u pratnji regionalnog guvernera i vojnih oficira u blizini sela Tihsile, oko 50 kilometara zapadno od Mogadišua.

Konvoj je bio na putu do aerodroma Balidogle, gde je bilo smešteno mnoštvo američkog osoblja koje je obučavalo somalijske snage.

Nekoliko vojnika je ranjeno, prema somalijskim bezbednosnim zvanočnicima koji nisu mogli da budu imenovani jer nisu ovlašćeni da razgovaraju s medijima.

Pentagon je početkom decembra nsjavio da povlači većinu američkih vojnika iz Somalije po naređenju predsednika Donalda Trampa, u nastavku napora da smanji učešće SAD u misijama protiv terorizma u inostranstvu.

Tramp je pre toga naredio smanjenje broja američkih vojnika u Avganistanu i Iraku i očekivalo i bilo je očekivano da će povući neke ili sve vojnike iz Somalije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar