„Navaljnog muče u zatvoru i možda lagano ubijaju“

Svet 07. apr. 202108:40
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Organizacija Amnesti Internešenal saopštila je danas da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni zatvoren u uslovima koji predstavljaju mučenje i moguće sporo ubistvo.

Iz AI tvrde da je Navaljni, koji prošle godine otrovan nervim agensom, a potom uhapšen, izložen mučenju u zatvoru, da mu se ne dozvoljava da spava i da mu se uskraćuje medicinska nega lekara kojem može da veruje u zatvoru, preneo je Rojters.

Pročitajte još:

„Moguće je da ga ruske vlasti polaku ubijaju i pokušavaju da sakriju šta se sa njim događa. Nema sumnje da nadležni u Rusiji krše njegova ljudska prava. Moramo više da učinimo (za njega). Već su pokušali da ga likvidiraju, sada ga drže u zatvoru i izlažu ga zatvorskim uslovima koji predstavljaju mučenje“, ukazala je Anjes Kalamar, generalna sekretarka AI.

Navaljni je prošle nedelje stupio u štrajk glađu pokušavajući da se izbori za adekvatnu lekarsku negu akutnog bola u leđima i u nogama, a Kremlj je odbio da se izjasni o ovom slučaju navodeći da je to u nadležnosti federalnih zatvorskih vlasti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar